Jak přichystat čekankový salát | recept
Čekankový salát | recept. Čekanka je v současnosti málo využívaná plodina, z jejího kořene se připravovala dříve hojně rozšířená náhražka kávy cikorka. Z čekanky však lze konzumovat další části, pro potřeby studené kuchyně se hodí čekankové puky. Můžete je používat jako klasický salát, ale lze je využít i v teplé kuchyni. Dejte čekance šanci při přípravě pokrmů. Čekanku je možné konzumovat v syrovém stavu, ale lze ji i zapékat. Vyzkoušejte si třeba jednoduchý čekankový salát. Čekankové puky mají nejen zajímavou chuť, ale díky svému specifickému tvaru dávají zajímavé možnosti servírování.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 2 čekankové puky
- 6 datlových rajčat
- svazek ředkviček
- kousek vodnice
- 4 lžíce sterilované kukuřice
- hrst bazalkových listů
Na zálivku si přichystejte:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci rýžového octa
- sůl a pepř na dochucení
- 2 lžičky zakysané smetany
V prvním kroku si přichystáme hlubší mísu. Čekankové puky omyjeme a osušíme, vnitřní části můžeme nasekat nebo natrhat na menší kousky a použít je rovnou do zeleninové směsi. Dále omyjeme rajčata, ředkvičky zbavíme zelených listů a k jídlu nevhodných částí, stejně postupujeme u vodnice, nezapomeňte, že je však třeba ji i oloupat. Takto připravenou zeleninu pak nakrájíme na drobné kousky.
Čekankové puky rozložíme po talíři, fantazii se meze nekladou, tak si zkuste se servírováním trochu vyhrát, však platí, co se říká, že jíme i očima. Na jednotlivé puky rozložíme rovnoměrně a esteticky zeleninový salát, posypeme lístky bazalky a vše nakonec přelijeme zálivkou. Salát můžeme podávat jako lehkou večeři nebo jako předkrm či přílohu k hlavnímu jídlu.
Diskuze k článku