Jak na zeleninový bujón ze slupek a odřezků
Zeleninový bujón | recept. Zeleninový bujón se v kuchyni neztratí a proč jej kupovat, když si jej můžeme vyrobit z toho, co stejně vyhazujeme? Na bujón nám skvěle poslouží slupky a odřezky z kořenové zeleniny, brambor, cibule, pórku a česneku. Stačí je zamrazit a až budeme mít dostatečné množství, krátce povaříme a buď použijeme nebo opět zamrazíme ve formě kostek. Použití je obdobné jako u klasického sušeného bujónu – do polévek, omáček, k dochucení zeleniny i masa. Inspirací mi bylo video od Tasty, jehož adresu naleznete dole pod článkem v odkazech.
Co je potřeba
- odřezky a slupky ze zeleniny – z mrkve, celeru, petržele, hříbků, pórku, cibule a česneku; ve videu použili i slupky z brambor, ale ty příliš nedoporučuji, záleží na vás
- sáček nebo plastová nádoba
- mraznička
- sklenice nebo tvořítka na led
Při každé přípravě syrové zeleniny si odložíme slupky, odřezky či stonky (z petržele a celeru), a uchováváme v mrazničce, dokud nemáme dostatečné množství na větší hrnec. V mrazničce nám slupky vydrží zhruba půl roku. Zeleninu nejdříve pořádně prohlédneme a nahnilé či plesnivé kusy i slupky nekompromisně vyhodíme. Pak zeleninu důkladně umyjeme pod tekoucí vodou, nejlépe k tomu určeným kartáčkem, a poté oškrábeme škrabkou. Slupky dáme do plastikového sáčku nebo krabičky a dáme do mrazničky.
Tipy
Po nalití vývaru do tvořítek na led můžeme přidat oblíbené koření, např. sušenou bazalku, majoránku, pepř, případně kvalitní sójovou omáčku a vytvořit si tak rozličné variace chutí.
Diskuze k článku