Jak na zdravé domácí čokoládové müsli | recept
Müsli se stalo tradiční zdravou dobrotou k snídani a vůbec není těžké si jej připravit doma. Kupované müsli většinou obsahuje mnoho cukru, aromata či barviva, to domácí si naopak můžeme dochutit dle vlastních preferencí. Ovesné vločky a ořechy, které jsou základem tohoto müsli, jsou navíc hodnotným zdrojem železa, které potřebujeme pravidelně doplňovat (viz náš článek Jak nejlépe získat železo ze stravy). Spojme tedy příjemné s užitečným a připravme si křupavé müsli sami.
Co je potřeba
Na 2 plechy budeme potřebovat:
- 4 šálky ovesných vloček (klasické velké vločky, ne ty drcené – připalují se)
- 1/2 pšeničných klíčků nebo šrotu (k dostání v prodejnách zdravé výživy)
- 1 šálek slunečnicových semínek (lze nakombinovat i s dýňovými)
- 1/2 šálku sezamových semínek
- 1 šálek kešu či jiných oříšků (lískových, vlašských, arašídů, mandlí – lze i libovolně namixovat)
- 2/3 šálku mouky (lépe celozrnné nebo můžete vynechat)
- 1/2 šálku oleje (slunečnicový, řepkový, kokosový apod.)
- 1 šálek rýžového sirupu (k dostání v prodejnách zdravé výživy), na trhu je mnoho druhů sirupů, můžete použít i jiný, agávový však kvůli vysokému glykemickému indexu nedoporučuji
- 1/8 šálku vody
- 1 čajová lžička skořice
- 1/4 lžičky mořské soli
- tabulka kvalitní hořké čokolády
Pečeme 20 minut, poté směs obrátíme a pečeme dalších 20 minut do zlatova. Vyplatí se troubu kontrolovat častěji, müsli se rádo rychle připaluje. Pokud upřednostňujete mít müsli celé zabarvené čokoládou, promíchejte čokoládu nakrájenou na kostičky do ještě teplé směsi. Dále už nepečte, čokoláda by se spálila.
Diskuze k článku