Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na ovocnou tlačenku z jogurtu | recept na nepečený dezert

Jak na ovocnou tlačenku z jogurtu | recept na nepečený dezert

Jak na ovocnou tlačenku z jogurtu | recept na nepečený dezert. Tlačenka, která má nápad, chuť i styl. Coby nepečený dezert totiž překvapí, zaujme a bezpochyby i zachutná. Získá si vás svěžestí, šťavnatostí, jogurtovou lehkostí i líbivými barevnými kousky sladkého ovoce.

Co je potřeba

  • směs jakéhokoliv barevného ovoce (tato tlačenka je připravená z 1 pomeranče, 1 banánu, 1 broskve, 1 malého jablíčka a 4 meruněk)
  • 100 g krupicového cukru
  • 10 g agaru či želatiny
  • 50 ml vody
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 350 g bílého jogurtu (čím smetanovější a tučnější, tím chutnější tlačenka)

 

1

Veškeré ovoce omyjte, očistěte, je-li třeba oloupejte a vypeckujte. Velké plody nakrájejte na drobnější kousky.

Tlačenka vypadá opravdu krásně, pokud do ní přidáte pouze do červena laděné ovoce. Tedy například jahody, maliny, vypeckované višně, třešně nebo borůvky.

Jak na ovocnou tlačenku z jogurtu | recept na nepečený dezert
2

Do kastrůlku vlijte vodu s mlékem, oslaďte cukrem a vše spolu s agarem či želatinou důkladně rozmíchejte. Poté na středním ohni pomalu a za stálého míchání přiveďte k varu. Pokud jste použili želatinu, nesmíte ji vařit, ztratila by želírovací schopnost. Odstavte roztok ihned po jejím rozpuštění.

Jak na ovocnou tlačenku z jogurtu | recept na nepečený dezert
3

Následně plamen ztište, přimíchejte jogurt pokojové teploty a opět za stálého míchání 2 minut povařte – pokud jste použili agar-agar. Směs se želatinou již nevařte, jen promíchejte s jogurtem!

Jak na ovocnou tlačenku z jogurtu | recept na nepečený dezert
4

Na závěr do základu přidejte připravené ovoce a už jen promíchejte.

Jak na ovocnou tlačenku z jogurtu | recept na nepečený dezert
5

Teplou směs přesuňte do formy vyložené alobalem, povrch urovnejte a při pokojové teplotě nechejte zchladnout a současně tím i zatuhnout. Pak vložte do lednice vychladit.

Takto připravenou tlačenku krájejte na řezy, které můžete před servírováním ozdobit jakýmkoliv toppingem či sladkým datlovým sirupem.

 

Jak na ovocnou tlačenku z jogurtu | recept na nepečený dezert

Tipy

  • Smetanovější, jemnější a podstatně plnější chuť bude mít tlačenka, pokud místo plnotučného mléka použijete smetanu na vaření a jogurt nakombinujete v poměru 1:1 s ricottou či lahodným mascarpone.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.