Jak na ovocnou tlačenku z jogurtu | recept na nepečený dezert
Jak na ovocnou tlačenku z jogurtu | recept na nepečený dezert. Tlačenka, která má nápad, chuť i styl. Coby nepečený dezert totiž překvapí, zaujme a bezpochyby i zachutná. Získá si vás svěžestí, šťavnatostí, jogurtovou lehkostí i líbivými barevnými kousky sladkého ovoce.
Co je potřeba
- směs jakéhokoliv barevného ovoce (tato tlačenka je připravená z 1 pomeranče, 1 banánu, 1 broskve, 1 malého jablíčka a 4 meruněk)
- 100 g krupicového cukru
- 10 g agaru či želatiny
- 50 ml vody
- 150 ml plnotučného mléka
- 350 g bílého jogurtu (čím smetanovější a tučnější, tím chutnější tlačenka)
Krok 1
Veškeré ovoce omyjte, očistěte, je-li třeba oloupejte a vypeckujte. Velké plody nakrájejte na drobnější kousky.
Tlačenka vypadá opravdu krásně, pokud do ní přidáte pouze do červena laděné ovoce. Tedy například jahody, maliny, vypeckované višně, třešně nebo borůvky.
Krok 2
Do kastrůlku vlijte vodu s mlékem, oslaďte cukrem a vše spolu s agarem či želatinou důkladně rozmíchejte. Poté na středním ohni pomalu a za stálého míchání přiveďte k varu. Pokud jste použili želatinu, nesmíte ji vařit, ztratila by želírovací schopnost. Odstavte roztok ihned po jejím rozpuštění.
Krok 3
Následně plamen ztište, přimíchejte jogurt pokojové teploty a opět za stálého míchání 2 minut povařte – pokud jste použili agar-agar. Směs se želatinou již nevařte, jen promíchejte s jogurtem!
Krok 4
Na závěr do základu přidejte připravené ovoce a už jen promíchejte.
Krok 5
Teplou směs přesuňte do formy vyložené alobalem, povrch urovnejte a při pokojové teplotě nechejte zchladnout a současně tím i zatuhnout. Pak vložte do lednice vychladit.
Takto připravenou tlačenku krájejte na řezy, které můžete před servírováním ozdobit jakýmkoliv toppingem či sladkým datlovým sirupem.
- Smetanovější, jemnější a podstatně plnější chuť bude mít tlačenka, pokud místo plnotučného mléka použijete smetanu na vaření a jogurt nakombinujete v poměru 1:1 s ricottou či lahodným mascarpone.