Jak udělat nepečený dezert z podmáslí a ovoce | recept i pro diabetiky
Jak udělat nepečený dezert z podmáslí a ovoce | recept i pro diabetiky. Nepečené dezerty nejsou v naší kuchyni žádnou novinkou. Ale novinkou alespoň u mě je, že se tento typ nepečeného dezertu dá připravit i z podmáslí nebo kefíru. Recept jsem vyzkoušela s podmáslím a březovým cukrem (xylitolem) a je opravdu skvělý. Chutnat bude nejen diabetikům, mohou si ho totiž dopřát i celiaci, ovocný koláč podle návodu je totiž přirozeně bezlepkový.
Co je potřeba
- 500 ml podmáslí (velké balení bílého jogurtu)
- 200 ml 33% smetany ke šlehání
- 100 g moučkového cukru (100 g xylitolu)
- šťáva a kůra z poloviny citronu
- 20 g želatiny
- 100 ml vody
- 300 g čerstvého nebo kompotovaného ovoce (i víc)
- ovoce na ozdobení
Dezert můžete připravit s jakýmkoli ovocem, které máte zrovna k dispozici. Využívejte sezónní ovoce – jahody, borůvky, třešně, meruňky… Není-li zrovna čerstvé ovoce, klidně vezměte libovolný kompot. Jestliže plánujete dezert podávat diabetikům, nahraďte řepný cukr cukrem březovým – xylitolem. V chuti není žádný rozdíl.
Želatinu zalijte vodou a nechte ji nabobtnat. Do hrnku vlijte polovinu podmáslí, přidejte cukr a želatinový roztok. Za stálého míchání zahřívejte dokud se želatina a cukr nerozpustí. V žádném případě směs nesmí vařit, dezert by neztuhnul. Po odstavení do směsi nastrouhejte citronovou kůru, vymačkejte šťávu z poloviny citronu a přidejte zbylé podmáslí a ušlehanou smetanu. Vše dohromady pečlivě promíchejte.
Vyberte si formu, vypláchněte ji studenou vodou a na dno rozložte ovoce. Zalijte částí hmoty a můžete přidat další ovoce. Takto pokračujte do spotřebování ingrediencí. Výšku dezertu si volte sami. Můžete plnit do malých košíčků, bábovkové i koláčové formy, nebo na malý pekáček a pak krájet na kostky.
Tipy
Poud vlastníte silikonové formy, použijte je. Dezert se snadno vyklopí bez poškození.
Diskuze k článku