S námi si pochutnáte – 9 nejlepších receptů na vánoční štolu
„Štóla, česky běžně i štola, je druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené například sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Má tvar bochníku, který má připomínat „malého Ježíška zabaleného v plenkách, a pochází z Německa. Stejně jako u národních jídel existuje tolik variant, kolik je oblastí, jen v německém Sasku lze nalézt krušnohorskou štólu, vogtlandskou štólu, lužickou štólu a také nejznámější drážďanskou štólu. Právě v Drážďanech byla údajně, podle historických zdrojů, poprvé upečena.“
Diskuze k článku
Přidat komentář
Další zajímavé články
Jak upéct sváteční tvarohovou štolu | recept
Tvarohová štola | recept. Štola je druh vánočního pečiva plněného rozinkami, kandovaným ovocem, marcipánem a bohatě sypaným moučkovým cukrem. Pochází…
Jak upéct nejlepší vánoční štolu | tradiční německý recept
Pečivo v cukrové krustě, na první zběžný pohled podobné vánočce, jež se v obchodech pravidelně objevuje před Vánocemi, je z hutného kynutého těsta. Tě…
Jak upéct vánoční štolu z vláčného tvarohového těsta | recept
Jak upéct vánoční štolu z vláčného tvarohového těsta | recept. Oblíbené vánoční pečivo plné mandlí a barevných kousků sušeného ovoce, které je neodmys…
Jak využít zbylé bílky a upéct na poslední chvíli laskonky
Občas se stane, a nejenom o Vánocích, že potřebujete jen vaječné žloutky. Co si ale počít se samotnými bílky? Upečte si domácí laskonky! Máme pro vás…
Jak udělat Panettone | recept na moučník
Panettone je sladký italský chléb, který se ve své domovině obvykle jí o Vánocích. Má tvar kopule a je z kynutého těsta, do něhož se přidávají rozinky…