Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat Panettone | recept na moučník

Jak udělat Panettone | recept na moučník

Panettone je sladký italský chléb, který se ve své domovině obvykle jí o Vánocích. Má tvar kopule a je z kynutého těsta, do něhož se přidávají rozinky, kandovaná citrusová kůra, někdy i čokoláda. Podává se s teplými nápoji, sladkým vínem či likérem (např. Amaretto). 

Pojďme si společně podle následujícího receptu tradiční italskou vánoční specialitu upéct. Počítejte však s delší dobou přípravy, a proto si práci pečlivě naplánujte.

 

Co je potřeba

  • 500 g hladké mouky
  • 1 balení sušeného droždí
  • 100 g cukr krystal
  • 125 až 200 ml teplého mléka
  • 5 žloutků
  • 200 g změklého rostlinného tuku
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 75 g kandovaných třešní
  • 100 g rozinek
  • špetka soli
  • lžíce skořice
  • půl lžíce mletého hřebíčku
  • tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
  • cukr moučka na posypání
1

Historie

Předchůdce panettone se pekl už v  době starověkého Říma v podobě měkkého chleba slazeného medem. O vzniku panettone existuje řada legend. Jedna z nich vypráví, že v 16. století u bohaté rodiny v Miláně šéfkuchař Ambrogione připravil dezert pro hosty. Dal ho péct a pověřil chlapce jménem Toni, aby pečivo hlídal a upečené vyndal z trouby. Chlapec však usnul a pečivo připálil. Snažil se tedy ze surovin, které byly v kuchyni k dispozici (chlebové těsto, med, vejce, máslo, rozinky, kandované a sušené ovoce), upéct dezert nový. Panstvu zachutnal a tento moučník pojmenovali podle jeho tvůrce – pan di Toni (Toniho chléb). Panettone o Vánocích najdete v každé italské domácnosti.

2

Jak postupovat při přípravě těsta

Mouku s cukrem, hřebíčkem, tukem, skořicí, citronovou kůrou a droždím důkladně promíchejte. Spolu s mlékem a žloutky vypracujte hladké těsto, vložte ho do mísy vytřené olejem a hodinu nechte kynout na teplém místě. Mísu s těstem zakryjte utěrkou nebo potravinářskou folií.

Po hodině mísu s těstem přemístěte do chladničky na 12 hodin. Tento krok (pomalá fermentace) zajistí výraznější chuť hotového moučníku.

Po uplynutí doby těsto z chladničky přesuňte do běžné pokojové teploty a nechejte před dalším krokem 20 minut odpočinout.

3

Nadrobno nakrájenou kandovanou pomerančovou a citronovou kůru smíchejte s rozinkami, třešněmi a zapracujte do kynutého těsta. Dvě lžíce směsi odložte stranou na posyp.

Do panettone se přidávají rozinky bez namáčení.

4

Odpočinuté těsto vyklopte na pracovní desku lehounce poprášenou moukou. Rukama z něj vytvarujte plát a posypejte ho směsí kandovaného ovoce a rozinek. Dvakrát těsto přeložte na polovinu a spojte, aniž byste ho hnětli. 

Z těsta vytvarujte kouli a položte ji do vymazané a vysypané formy švem dolů. Překryjte utěrkou a nechte znovu zhruba 2 hodiny kynout.

Pokud nemáte formu na panettone, použijte třeba hrnec o průměru 20 cm (rovný!) nebo si dortovou formu nastavte několika vrstvami alobalu.

5

Zapněte troubu na 180 °C a nechte ji vyhřát. Panettone ve formě nahoře nakrojte do kříže, potřete bílkem, posypte odloženou směsí suchého ovoce a dejte péct

Zhruba po hodině pečení zkuste do těsta zapíchnout špejli. Zůstane-li suchá, je moučník správně propečený. 

Panettone nechejte vychladnout a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Autor: KJersey
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.