Jak udělat Panettone | recept na moučník
Panettone je sladký italský chléb, který se ve své domovině obvykle jí o Vánocích. Má tvar kopule a je z kynutého těsta, do něhož se přidávají rozinky, kandovaná citrusová kůra, někdy i čokoláda. Podává se s teplými nápoji, sladkým vínem či likérem (např. Amaretto).
Pojďme si společně podle následujícího receptu tradiční italskou vánoční specialitu upéct. Počítejte však s delší dobou přípravy, a proto si práci pečlivě naplánujte.
Co je potřeba
- 500 g hladké mouky
- 1 balení sušeného droždí
- 100 g cukr krystal
- 125 až 200 ml teplého mléka
- 5 žloutků
- 200 g změklého rostlinného tuku
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 100 g kandované pomerančové kůry
- 75 g kandovaných třešní
- 100 g rozinek
- špetka soli
- lžíce skořice
- půl lžíce mletého hřebíčku
- tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
- cukr moučka na posypání
Historie
Předchůdce panettone se pekl už v době starověkého Říma v podobě měkkého chleba slazeného medem. O vzniku panettone existuje řada legend. Jedna z nich vypráví, že v 16. století u bohaté rodiny v Miláně šéfkuchař Ambrogione připravil dezert pro hosty. Dal ho péct a pověřil chlapce jménem Toni, aby pečivo hlídal a upečené vyndal z trouby. Chlapec však usnul a pečivo připálil. Snažil se tedy ze surovin, které byly v kuchyni k dispozici (chlebové těsto, med, vejce, máslo, rozinky, kandované a sušené ovoce), upéct dezert nový. Panstvu zachutnal a tento moučník pojmenovali podle jeho tvůrce – pan di Toni (Toniho chléb). Panettone o Vánocích najdete v každé italské domácnosti.
Jak postupovat při přípravě těsta
Mouku s cukrem, hřebíčkem, tukem, skořicí, citronovou kůrou a droždím důkladně promíchejte. Spolu s mlékem a žloutky vypracujte hladké těsto, vložte ho do mísy vytřené olejem a hodinu nechte kynout na teplém místě. Mísu s těstem zakryjte utěrkou nebo potravinářskou folií.
Po hodině mísu s těstem přemístěte do chladničky na 12 hodin. Tento krok (pomalá fermentace) zajistí výraznější chuť hotového moučníku.
Po uplynutí doby těsto z chladničky přesuňte do běžné pokojové teploty a nechejte před dalším krokem 20 minut odpočinout.
Nadrobno nakrájenou kandovanou pomerančovou a citronovou kůru smíchejte s rozinkami, třešněmi a zapracujte do kynutého těsta. Dvě lžíce směsi odložte stranou na posyp.
Do panettone se přidávají rozinky bez namáčení.
Odpočinuté těsto vyklopte na pracovní desku lehounce poprášenou moukou. Rukama z něj vytvarujte plát a posypejte ho směsí kandovaného ovoce a rozinek. Dvakrát těsto přeložte na polovinu a spojte, aniž byste ho hnětli.
Z těsta vytvarujte kouli a položte ji do vymazané a vysypané formy švem dolů. Překryjte utěrkou a nechte znovu zhruba 2 hodiny kynout.
Pokud nemáte formu na panettone, použijte třeba hrnec o průměru 20 cm (rovný!) nebo si dortovou formu nastavte několika vrstvami alobalu.
Zapněte troubu na 180 °C a nechte ji vyhřát. Panettone ve formě nahoře nakrojte do kříže, potřete bílkem, posypte odloženou směsí suchého ovoce a dejte péct.
Zhruba po hodině pečení zkuste do těsta zapíchnout špejli. Zůstane-li suchá, je moučník správně propečený.
Panettone nechejte vychladnout a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
Diskuze k článku