Jak využít zbylé bílky a upéct na poslední chvíli laskonky
Občas se stane, a nejenom o Vánocích, že potřebujete jen vaječné žloutky. Co si ale počít se samotnými bílky? Upečte si domácí laskonky! Máme pro vás dva nové recepty – tedy staré a osvědčené, jen na našich stránkách jsou novinkou. První z nich je recept podle katalogu cukrářských výrobků z roku 1984. Podle něj se pekly laskonky na celém území tehdejší ČSSR. Druhý recept na laskonky je babiččin, z novinového výstřižku ze 40. let.
Laskonky podle jednotné klasifikace oboru 776
Číslo 776 značí obor „Cukrářské výrobky", v podskupině 235 pod číslem 006 je uvedena receptura laskonek. ČJK (číslo jednotné klasifikace) je tedy 776-235-006, toto uvádím jen pro úplnost. Z uvedeného množství upečete 100 kusů oválků. Po spojení krémem získáte 50 ks laskonek.
Charakteristika cukrářského výrobku: pravidelný oválný tvar bělavé až světle hnědé barvy. Na řezu jsou dvě vrstvy křehkého, ne však drobivého korpusu, spojené vrstvou máslového krému, ve kterém je rozptýlena drcená oříšková griliáž. Chuť a vůně sladká, výrazně mandlová a po oříškové griliáži, doplněná chutí máslového krému. Hmotnost 40 g. Trvanlivost 3 dny.
Co budete potřebovat na korpus
Množství na 100 ks uvedené v kilogramech:
- 0,763 kg krupicový cukr
- 0,212 kg pitná voda na vaření cukru
- 0,356 kg bílky tekuté
- 0,212 kg cukr moučka
- 0,475 kg mandle loupané
- 0,042 kg olej na plechy
- 0,042 pšeničná mouka hladká speciál na plech
2,102 kg suroviny celkem
0,059 kg výrobní ztráty
0,551 ztráty vařením a pečením
Technologický postup
Bílky se šlehají ve stroji (v domácích podmínkách v kuchyňském robotu) a po jejich částečném zpěnění se přidá 1/3 cukru. Ostatní cukr se svaří na 115 °C a pozvolna se zalévá do vyšlehaných bílků. Po zalití snižte otáčky, důkladně došlehejte a do částečně prochladlé hmoty se zamíchá prosátý moučkový cukr, smíchaný se strouhanými mandlemi. Hmota se roztírá přes oválné šablony na olejem namazané a moukou posypané plechy. Polotovary se pečou při teplotě asi 160–170 po dobu asi 18 minut.
Po upečení a vychladnutí se na spodní (hladkou stranu) korpusu nastříká máslový krém smíchaný s griliáží. na povrch se přiloží další korpus a mírně se přitlačí.
Na toto množství připravte 2,148 základního máslového krému vyšlehaného s 0,415 kg oříškového griliáže. Doporučuji udělat krém podle vlastní volby.
Babiččiny laskonky recept
U tohoto receptu bohužel není uvedeno množství upečených oválků, je zde jen poznámka, že chutnaly.
Na korpusy budete potřebovat:
- 5 bílků
- 100 g pískového cukru
- 300 g práškového cukru s vanilkou
Na krém si připravte:
- 60 g cukru
- 2 celá vejce
- 20 g škrobové moučky
- 1/8 l silné černé kávy
- 1/16 l mléka
- 120 g másla
- 60 g pískového cukru
- 2 lžíce šlehačky
Jak dále postupovat: příprava těsta, krému a pečení
Do dobře vyšlehaného bílkového sněhu vešlehejte pískový cukr a do něj pak lehce vmíchejte moučkový cukr. Sněhovou hmotu stříkáme trubičkou s hladkým koncem na pomaštěný papír, na kterém si vyznačíme stejné oválky. Sušíme je zvolna ve vlažné troubě, až jdou lehce sundat z papíru.Musí zůstat bílé, hlídáme je, aby nezhnědly. Můžeme do sněhu přidat asi 30 g strouhaných mandlí nebo oříšků. Pak je slepujeme krémem.
Jak uvařit krém
Cukr, vejce, škrobovou moučku a kávu dobře našleháme s mlékem, postavíme do vodní lázně a stále mícháme a uvaříme krém. Pak mícháme do vychladnutí – nesmí se udělat škraloup. V míse třeme do pěny máslo s dalším cukrem a po částech vtíráme studený vařený krém. Nakonec zlehka vmícháme dvě lžíce šlehačky.
Náš tip pro vás
Protože laskonky jsou velmi podobné jiným výrobkům z bílkového sněhu, podívejte se na recept Jak připravit sněhové pečivo, kde je podrobný postup výroby sněhové hmoty.
Diskuze k článku