jaktak.cz

Jak využít zbylé bílky a upéct na poslední chvíli laskonky

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Občas se stane, a nejenom o Vánocích, že potřebujete jen vaječné žloutky. Co si ale počít se samotnými bílky? Upečte si domácí laskonky! Máme pro vás dva nové recepty – tedy staré a osvědčené, jen na našich stránkách jsou novinkou. První z nich je recept podle katalogu cukrářských výrobků z roku 1984. Podle něj se pekly laskonky na celém území tehdejší ČSSR. Druhý recept na laskonky je babiččin, z novinového výstřižku ze 40. let.

Číslo 776 značí obor „Cukrářské výrobky", v podskupině 235 pod číslem 006 je uvedena receptura laskonek. ČJK (číslo jednotné klasifikace) je tedy 776-235-006, toto uvádím jen pro úplnost. Z uvedeného množství upečete 100 kusů oválků. Po spojení krémem získáte 50 ks laskonek. 

Charakteristika cukrářského výrobku: pravidelný oválný tvar bělavé až světle hnědé barvy. Na řezu jsou dvě vrstvy křehkého, ne však drobivého korpusu, spojené vrstvou máslového krému, ve kterém je rozptýlena drcená oříšková griliáž. Chuť a vůně sladká, výrazně mandlová a po oříškové griliáži, doplněná chutí máslového krému. Hmotnost 40 g. Trvanlivost 3 dny. 

 

Množství na 100 ks uvedené v kilogramech:

2,102 kg suroviny celkem

0,059 kg výrobní ztráty

0,551 ztráty vařením a pečením

Bílky se šlehají ve stroji (v domácích podmínkách v kuchyňském robotu) a po jejich částečném zpěnění se přidá 1/3 cukru. Ostatní cukr se svaří na 115 °C a pozvolna se zalévá do vyšlehaných bílků. Po zalití snižte otáčky, důkladně došlehejte a do částečně prochladlé hmoty se zamíchá prosátý moučkový cukr, smíchaný se strouhanými mandlemi. Hmota se roztírá přes oválné šablony na olejem namazané a moukou posypané plechy. Polotovary se pečou při teplotě asi 160–170  po dobu asi 18 minut.

Po upečení a vychladnutí se na spodní (hladkou stranu) korpusu nastříká máslový krém smíchaný s griliáží. na povrch se přiloží další korpus a mírně se přitlačí.

Na toto množství připravte 2,148 základního máslového krému vyšlehaného s 0,415 kg oříškového griliáže. Doporučuji udělat krém podle vlastní volby.

U tohoto receptu bohužel není uvedeno množství upečených oválků, je zde jen poznámka, že chutnaly.

Na korpusy budete potřebovat:

Na krém si připravte:

Do dobře vyšlehaného bílkového sněhu vešlehejte pískový cukr a do něj pak lehce vmíchejte moučkový cukr. Sněhovou hmotu stříkáme trubičkou s hladkým koncem na pomaštěný papír, na kterém si vyznačíme stejné oválky. Sušíme je zvolna ve vlažné troubě, až jdou lehce sundat z papíru.Musí zůstat bílé, hlídáme je, aby nezhnědly. Můžeme do sněhu přidat asi 30 g strouhaných mandlí nebo oříšků. Pak je slepujeme krémem.

Jak uvařit krém

Cukr, vejce, škrobovou moučku a kávu dobře našleháme s mlékem, postavíme do vodní lázně a stále mícháme a uvaříme krém. Pak mícháme do vychladnutí – nesmí se udělat škraloup. V míse třeme do pěny máslo s dalším cukrem a po částech vtíráme studený vařený krém. Nakonec zlehka vmícháme dvě lžíce šlehačky.

Protože laskonky jsou velmi podobné jiným výrobkům z bílkového sněhu, podívejte se na recept Jak připravit sněhové pečivo, kde je podrobný postup výroby sněhové hmoty.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-zbyle-bilky-upect-na-posledni-chvili-laskonky.html