Nepečené dorty teď? A proč ne? 2 nejlepší recepty s kokosem!
I když nepečené dorty připravujeme většinou v létě, kdy je dostatek čerstvého ovoce, nemusíme si je odpírat ani v zimě. Čerstvé ovoce nahradíme kompotovaným, nebo třeba čerstvými citrusy, banány, výborným kaki i jinou exotikou. Nepečené dorty mají velkou výhodu oproti klasickým krémovým – jsou velmi snadné a rychle hotové. Hodí se ke stejným příležitostem a jsou mnohem zdravější. Vybrali jsme pro vás 2 recepty s kokosem a ovocem. Dort z kokosek se hodí i na vánoce, které jsou za dveřmi.
Dort z kokosek a ovoce
Co je potřeba:
- 300 g kokosek
- 125 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g žervé nebo lučiny bez příchuti
- 2 smetany ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- meruňkový nebo broskvový kompot
Jak postupovat:
Kokosky rozdrťte na drobenku (roztlučte paličkou na maso v mikrotenovém sáčku) a 2 lžíce drobků odložte stranou. Zbytek utřete se změklým máslem.
Na dno dortové formy položte alobal a kokosovou hmotu na něj upěchujte v rovnoměrné vrstvě. Odložte do chladničky na 30 minut, aby kokosová směs ztuhla.
Ztuhlý korpus vyklopte na rovný talíř nebo podnos a nasaďte na něj jen okraj dortové formy. Na korpus vyskládejte pokrájené meruňky, broskve, popř. Jiné kompotované ovoce nebo směs.
Žervé (lučinu) vyšlehejte s moučkovým i vanilkovým cukrem a po částech opatrně přimíchejte ušlehanou smetanu se ztužovačem. Krém natřete na korpus s ovocem a odložte na 12 hodin do chladničky.
Ztuhlý dort uvolněte plochým nožem z formy (po obvodu) a odstraňte boční díl dortové formy. Povrch dortu ozdobte ovocem a posypejte odloženou kokosovou drobenkou.
Rychlý nepečený dort s kokosem
Co je potřeba:
- 1 smetana ke šlehání
- 2 zakysané smetany
- 240 g dětských piškotů
- 3 balíčky vanilkového cukru
- 5 lžic rumu
- 2 lžíce šťávy z kompotu
- kompotované ovoce (ananas, mandarinky, broskve…)
- strouhaný kokos
Jak postupovat:
Smetanu ke šlehání ušlehejte společně s vanilkovým cukrem do tuha. Přidejte obě zakysané smetany a znovu prošlehejte.
Do směsi nasypte piškoty a přidejte rum a šťávu v libovolném poměru, doržet musíte jen množství – 7 lžic dohromady. Promíchejte.
Dno dortové formy bohatě posypejte strouhaným kokosem a rozetřete na něj polovinu připravené hmoty. Další vrstvu utvořte z pokrájeného kompotovaného ovoce. Poslední vrstva bude z druhé poloviny smetanové hmoty s piškoty. Povrch uhlaďte a opět zasypejte strouhaným kokosem.
Dort nechte v chladničce ztuhnout a proležet do druhého dne.
Diskuze k článku