Jaký jednoduchý a výtečný pokrm byste si měli připravit během masopustu?
Už od Tří králů probíhá masopust a po jeho uplynutí, což aktuálně vychází na úterý 4. března 2025, nás čeká půst od masa i zdrženlivost od zábavy. Proto teď také probíhají veselice, plesy, maškarní bály, na kterých bychom se měli dosyta najíst a co nejvíc zabavit.
K masopustu patří ale i zabíječky a příprava nejrůznějších masitých i sladkých pokrmů. Velmi oblíbená a poměrně snadná na výrobu je domácí játrová paštika, kterou by měl vyzkoušet skutečně každý. Nebudete litovat. Nepoužívejte ale játra drůbeží. Vsaďte na játra vepřová v kombinaci s kvalitním vepřovým a telecím masem.
Co je potřeba
V případě, že budete chtít výtečnou paštikou obdarovat i své blízké, vynásobte ingredience, které uvádíme dvěma. Uvedená výše surovin bude stačit rodině, která si bude chtít paštiku užívat opakovaně.
- 200 g vepřových jater
- 200 g vepřové plece
- 150 g vepřového bůčku bez kůže
- 150 g telecího masa
- Vrchovatou lžičku vepřového sádla
- Žemli
- 125 ml mléka
- 1 – 2 žloutky dle jejich velikosti
- 60 g slaniny
- Sůl
- Koření na přípravu paštik
- Plátky slaniny na vyložení formy
Postup
Játra očistíme, nakrájíme na plátky a spaříme. Polovinu všeho masa upečeme do měkka na sádle. Po vychladnutí jej nakrájíme na kostky spolu se syrovým masem. Žemli nastrouháme a namočíme v mléce. Pak vše spolu s játry alespoň 2x pomeleme v mlýnku na maso. Jakmile máme umletou hmotu, přidáme do ní slaninu nakrájenou na kostičky, sůl, koření a rozkvedlané žloutky. Vše dokonale promícháme.
Přichází na řadu forma, do které vložíme plátky slaniny, příp. ji můžeme jen vymazat sádlem. Naplníme ji do asi do 4/5 hmotou. Přikryjeme na povrchu plátky slaniny a formu dobře uzavřeme. Pak už stačí jen vložit formu do vodní lázně a vaříme asi 1,5 hodiny při teplotě 85 °C.
Diskuze k článku