Jak připravit domácí paštiku | recept
Jak připravit domácí paštiku | recept. Domácí paštika? Možná se budete divit, ale vůbec nic na tom není. Zkrátka jen osmažíte játra, přidáte máslo, rozmixujete a je to. Mňamka bez éček je na světě. Ale aby byl výsledek opravdu dokonalý, přidávám podrobný návod.
Co je potřeba
400 g kuřecích jater
300 ml mléka
160 g másla
100 ml smetany
2 lžíce libovolného alkoholu
špetka soli a pepře
Játra omyjeme a vykrájíme z nich všechny světlé kousky (pokud to neuděláte, budou hořká). Poté je přendáme do misky a zalijeme mlékem. Nechte odstát 30 minut.
Na pánvi rozehřejte 20 g másla. Játra vyndejte z mléka a dobře osušte (aby při smažení neprskala). Smažte po menších částech po obou stranách zhruba 3 minuty.
Usmažená játra přesuňte i s omastkem z pánve do mixéru. Přidejte 90 g másla, smetanu a špetku soli a čerstvě namletého pepře. Nakonec přidejte alkohol a vše rozmixujte dohladka.
Hotové pyré propasírujte přes jemné sítko nebo cedník. Pak pyré přemístěte do vhodné misky a dejte do ledničky. Mezitím si rozehřejte zbylých 50 g másla. Po půl hodině paštiku vyndejte a nalijte máslo na povrch. Zabráníte tak vysychání.
Paštiku nechte vychladit přes noc. V lednici vydrží dva dny. Konzumujte s čerstvým pečivem.
Místo kuřecích jater můžete použít kachní a místo másla sádlo. Nebo libovolně kombinujte. Pokaždé bude paštika jiná.
Diskuze k článku