Jak udělat sendviče s domácí králičí paštikou a brusinkami | recept
Sendviče s domácí králičí paštikou | recept. Silvestrovská oslava si jistě zaslouží i speciální domácí suroviny. Odložte pro jednou kupované pomazánky a zkuste si poctivou játrovou paštiku udělat doma. Podle následujícího receptu je to jednoduší, než se zdá, nezabere to příliš času a její chuť odmění vaše úsilí. Vedle králičích jater potřebujete už jen cibuli a česnek. Pokud paštiku doplníte brusinkami, sklidíte zaručený úspěch. Často se setkáme s přidáváním másla a smetany do paštiky. Ty se používají na zjemnění chuti, v tomto receptu jsou vynechané, králičí játra vynikají jemnou chutí samy o sobě, ale lze je před rozmixováním opečených jater přidat.
Co je potřeba
jedna králičí játra (přibližně o váze 200 g) + mléko dle potřeby
1 malou cibuli
2 stroužky česneku
1 lžíci rostlinného oleje
sůl a pepř na dochucení
2 lžíce brusinkové marmelády (či nakládaných brusinek)
toustový chléb (dle potřeby – záleží, jak silnou vrstvu paštiky máte rádi)
V prvním kroku si oloupeme cibuli a stroužky česneku zbavíme slupky. Poté cibuli nakrájíme na co nejdrobnější kousky a česnek utřeme. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli i česnek na něm opečeme dozlatova.
Králičí játra můžeme několik hodin předem namočit do mléka, játra pak budou měkčí. Poté je vyjmeme a osušíme. Nakrájíme je na menší kousky, a když je cibule s česnekem opečená, přidáme je na pánev.
Játra orestujeme, následně je podlijeme a podusíme. Když jsou měkká, ještě je osolíme a opepříme. Přendáme je do hlubší nádoby a společně s cibulí i česnekem zpracujeme ponorným mixérem dohladka. Játrovou paštiku můžeme uchovat v uzavíratelné skleničce několik dní, ale bez zavaření ji raději do 3 dnů spotřebujte.
Toustový chléb rozložíme na talíř. Každý druhý namažeme vrstvou paštiky. Poté přidáme ještě brusinky, množství volte podle své chuti.
Následně přiklopíme a překrojíme na trojúhelníčky a odkrájíme kůrky. Nakonec můžeme ještě přidat do každého párátko, aby držely pohromadě, a podáváme.
Diskuze k článku