Jak si udělat domácí paštiku | recept
Domácí paštika | recept. Paštiky patří mezi oblíbené pomazánky a studené předkrmy. Jsou také vhodným doplňkem obložených studených mís. Připravují se ze směsi různých druhů mas, jater a koření. Podle fantazie lze přidat koňak, brusinky, krájené mandle a další přísady, paštika bude slavnostnější. Následující recept je na základní paštiku, do které je přidána anglická slanina pro lepší barvu. Domácí paštiky, protože jsou připravovány bez barviv a konzervantů, nemají tak hezkou růžovou barvu, jako paštika z obchodu. Recept si můžete vylepšit podle fantazie kořením nebo přísadami. Postup při přípravě bude stejný.
Co je potřeba
- 200 g vepřové plece nebo bůčku
- 200 g vepřové kýty
- 150 g anglické slaniny
- 350 g vepřových nebo drůbežích jater
- 30 g vyškvařeného sádla
- 3 vejce
- strouhanka ze 2 rohlíků
- 250 ml mléka
- sůl
- paštikové koření
- na vyložení formy plátky uzené slaniny
Mleté maso okořeníme paštikovým kořením. Paštikové koření se skládá z mletého pepře, nového koření, muškátového oříšku, bobkového listu, zázvoru, skořice, vše po 1 g a smíchané dohromady. Toto je základní směs, hodící se pro všechny druhy mas. Paštikové koření se dá koupit v běžné obchodní síti. 1 g domácí směsi koření stačí na 1 kg masa.
Maso, sádlo, sůl a koření mixujeme ručním elektrickým mixérem. Přidáme celá vejce, strouhanku a mléko. Umixujeme do hladké kašovité hmoty. Čím jemněji ušlehaná hmota bude, tím jemnější a hladší bude výsledná paštika. Hrubozrnná paštika ale také není vůbec špatná. Do této základní hmoty teď můžeme přidat sušené brusinky, na nudličky nasekané mandle, žampiony nebo kostičky slaniny pro lepší vzhled a chuť.
Diskuze k článku