Jak zavařit okurky nakládačky
Domácí naložené okurky nesmějí chybět při žádné oslavě, posezení s přáteli nebo grilovačce. Receptů koluje mezi lidmi opravdu hodně. Liší se nejen v poměru základních ingrediencí, jimiž jsou voda, ocet, sůl a cukr, ale i v přidávaném koření a zelenině. Není divu, kolik lidí tolik chutí a někdo raději kyselejší, jiný sladší a další třeba pálivé. Recepty se předávají v rodině i mezi přáteli, několik vyzkoušených a osvědčených ze své sbírky vám nabízím v následujících krocích.
Co je potřeba
- okurky
- sklenice
- ostatní viz jednotlivé kroky
Nejprve si připomeňme zásady, kterými se při nakládání okurek musíme řídit, aby se dílo podařilo:
- Okurky přeberte, poškozené a nekvalitní plody vyřaďte.
- Důkladně je vydrhněte ve vodě.
- Naskládejte je do sklenic a prokládejte plátky mrkve, cibule, kopru a do každé sklenice dejte kolečko křenu.
- Zelenina je lepší krájená tence, chutná pak lépe.
- Okurky zalijte svařeným vychladlým nálevem.
- Při svařování láku přidávejte ocet do vroucí vody s kořením, cukrem a solí.
- Cukerin vhazujte až nakonec a pozor – následuje bouřlivá reakce (šumění).
- Okurky zavařuji podle velikosti sklenic při 80 °C 10–15 minut.
Výborný nálev od zahradníka p. Topinky z Dolní Lukavice
Salát z přerostlých nakládaček s cibulí
- 1 l vody
- 0,35 l 8% octa
- 25 g soli
- 100 g krupicového cukru
Tenké plátky okurek a cibule smíchejte v poměru 75 % okurek a 25 % cibule. Naplňte sklenice a do každé přidejte snítku kopru, několik koleček mrkve, 3 zrnka pepře, 3 kuličky nového koření, bobkový list a lžičku hořčičných semínek. Zalijte horkým nálevem.
Diskuze k článku