Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat nálev na okurky | recepty

nálev na okurky

Nálevy na okurky: Přinášíme recepty na šest druhů nálevů na okurky a jeden bonus. Kyselé okurky jsou asi nejoblíbenější nakládanou zeleninou. V mnohých rodinách se recepty na nálev na okurky předávají z generace na generaci. Někdo zas zkouší stále něco nového. Nabízíme několik praxí ověřených receptů, jak udělat nálev na okurky. A jako bonus recept na hanácké rychlokvašené okurky.

Základní recept na sterilované okurky:

Ingredience:

  • okurky
  • kopr
  • křen
  • cibule
  • mrkev
  • bobkový list
  • celý pepř
  • hřebíček
  • nové koření 
  • hořčičné semínko

Nálev na okurky recept:

  • 1 litr vody
  • 0,3 l octa
  • 100–200 g cukru
  • 30 g soli

Postup práce:

Okurky pečlivě omyjeme, dáme do sklenic a proložíme koprem, kolečky cibule, křenu, mrkve, přidáme bobkový list, po pěti zrnkách celého pepře, nového koření, tři hřebíčky, půl lžičky hořčičného semínka a zalijeme nálevem. Láhve uzavřeme víčky a sterilujeme dvacet minut při teplotě 85 stupňů Celsia.

Nevíte si rady se zavařováním okurek? Inspirujte se v našem komplexním návodu.

 

okurky nakládačky

Oblíbený nálev na okurky

Ingredience na nálev:

  • 3,8 litru vody
  • 1,2 litru octa
  • 300 gramů cukru
  • 160 gramů soli
  • 50 tabletek umělého sladidla

Všechny uvedené přísady (bez umělého sladidla) přiveďte k varu. Do vroucího nálevu vhoďte tabletky sladidla – pozor na bouřlivou reakci – a odstavte.

Okurky naskládejte do sklenic a do každé sklenice přidejte:

  • malý bobkový list
  • 2 zrníčka černého pepře
  • 2 zrníčka nového koření
  • 1 hřebíček
  • malý kousek skořice
  • 1/2 lžičky hořčičného semínka
  • mrkev
  • cibule
  • křen
  • kopr

Zalijte nálevem na okurky a sterilizujte 20 minut při teplotě 75 °C.

Jeden údajně zaručeně nejlepší recept na pravé znojemské okurky

Nálev na okurky:

  • 0,25 l octa
  • 0,75 l vody
  • 30 g soli
  • 70 g cukru

Okurky vyskládejte do litrové sklenice a do každé přidejte:

  • bobkový list
  • 3 zrníčka černého pepře
  • 3 zrníčka nového koření
  • několik kuliček hořčice
  • dvě kolečka mrkve
  • plátek cibule
  • kousek křenu

Zalijte svařeným nálevem na okurky a sterilizujte 20 minut při teplotě 75 °C.

 

kyselé okurky

Okurky sladkokyselé

Nálev na okurky:

  • 1,5 l vody
  • 0,5 l octa
  • 150 g cukru

Vše dohromady svařte.

Do horkého nálevu přidáme:

  • kopr
  • cibuli
  • mrkev
  • hořčičné semínko
  • nové koření
  • pepř
  • bobkový list
  • kousek celé skořice
  • hřebíček

Malé, čerstvě sklizené okurky zbavíme stopek, omyjeme. Skládáme těsně do sklenic, zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme a sterilujeme asi 20 minut při teplotě 80 °C.

mytí okurek nakládaček

Speciální recept na kyselé okurky po znojemsku v dubovém listí

Recept na nálev:

  • 1,5 l vody
  • 0,5 l 8%octa
  • 30 kostek cukru
  • 20 tablet umělého sladidla
  • 15 kuliček pepře
  • 15 kuliček nového koření
  • 15 hřebíčků
  • hrstička soli
  • sáček Deka

Pracovní postup:

Vše svařte a nechte lehce vychladnout. Okurky naskládejte do sklenic, zalijte je nálevem na okurky, každou obložte čtyřmi dubovými listy a pro ozdobu cibulkou a mrkví. Pak už jen uzavřete víčkem a dvacet minut sterilizujte.

A ještě jeden zaručený recept na okurkový nálev

Recept na nálev:

  • 0,25 l octa
  • 0,75 l vody
  • 30 g soli
  • 100–120 g cukru (dle chuti)

Vše svařit a nálevem zalít okurky ve sklenici.

Do každé sklenice přidat:

  • několik koleček mrkve
  • trochu krájené cibule
  • bobkový list
  • 4 kuličky pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 hřebíčky
  • kousek celé skořice
  • několik lístků celerové natě
  • kopr
  • hořčičné semínko
  • několik koleček křenu

Sterilovat při 80 °C 20 minut.

 

sladkokyselé okurky ve sklenici

Tipy

Recept na hanácké rychlokvašky: Na 10 kg okurek potřebujeme dvě natě kopru asi 40 cm dlouhé, 10 révových a 10 višňových listů. Nálev: Na 1 litr vody dáme 4 dkg soli a 1 dkg cukru. Množství nálevu připravíme podle potřeby. Všechny okurky propícháme vidličkou. Na dno nádoby urovnáme polovinu kopru, višňového a révového listu, poklademe okurkami, které pečlivě urovnáme. Okurky přikryjeme zbývající polovinou natí a listů a zatížíme. Zalijeme vlažným nálevem a přikryjeme. Necháme kvasit. Za pět až osm dnů jsou rychlokvašky – kvašáky – připraveny ke konzumaci.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zavařit okurky nakládačky
Jak zavařit okurky nakládačky
Domácí naložené okurky nesmějí chybět při žádné oslavě, posezení s přáteli nebo grilovačce. Receptů koluje mezi lidmi opravdu hodně. Liší se nejen v p…
Jak udělat okurkové řezy | recept
Jak udělat okurkové řezy | recept
Okurkové řezy | recept. Okurkové řezy jsou variantou okurek nakládaných do sladkokyselého nálevu a poté obvykle sterilizovaných. Naložit okurkové řezy…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.