Jak udělat nálev na okurky | recepty
Nálevy na okurky: Přinášíme recepty na šest druhů nálevů na okurky a jeden bonus. Kyselé okurky jsou asi nejoblíbenější nakládanou zeleninou. V mnohých rodinách se recepty na nálev na okurky předávají z generace na generaci. Někdo zas zkouší stále něco nového. Nabízíme několik praxí ověřených receptů, jak udělat nálev na okurky. A jako bonus recept na hanácké rychlokvašené okurky.
Základní recept na sterilované okurky:
Ingredience:
- okurky
- kopr
- křen
- cibule
- mrkev
- bobkový list
- celý pepř
- hřebíček
- nové koření
- hořčičné semínko
Nálev na okurky recept:
- 1 litr vody
- 0,3 l octa
- 100–200 g cukru
- 30 g soli
Postup práce:
Okurky pečlivě omyjeme, dáme do sklenic a proložíme koprem, kolečky cibule, křenu, mrkve, přidáme bobkový list, po pěti zrnkách celého pepře, nového koření, tři hřebíčky, půl lžičky hořčičného semínka a zalijeme nálevem. Láhve uzavřeme víčky a sterilujeme dvacet minut při teplotě 85 stupňů Celsia.
Nevíte si rady se zavařováním okurek? Inspirujte se v našem komplexním návodu.
Oblíbený nálev na okurky
Ingredience na nálev:
- 3,8 litru vody
- 1,2 litru octa
- 300 gramů cukru
- 160 gramů soli
- 50 tabletek umělého sladidla
Všechny uvedené přísady (bez umělého sladidla) přiveďte k varu. Do vroucího nálevu vhoďte tabletky sladidla – pozor na bouřlivou reakci – a odstavte.
Okurky naskládejte do sklenic a do každé sklenice přidejte:
- malý bobkový list
- 2 zrníčka černého pepře
- 2 zrníčka nového koření
- 1 hřebíček
- malý kousek skořice
- 1/2 lžičky hořčičného semínka
- mrkev
- cibule
- křen
- kopr
Zalijte nálevem na okurky a sterilizujte 20 minut při teplotě 75 °C.
Jeden údajně zaručeně nejlepší recept na pravé znojemské okurky
Nálev na okurky:
- 0,25 l octa
- 0,75 l vody
- 30 g soli
- 70 g cukru
Okurky vyskládejte do litrové sklenice a do každé přidejte:
- bobkový list
- 3 zrníčka černého pepře
- 3 zrníčka nového koření
- několik kuliček hořčice
- dvě kolečka mrkve
- plátek cibule
- kousek křenu
Zalijte svařeným nálevem na okurky a sterilizujte 20 minut při teplotě 75 °C.
Okurky sladkokyselé
Nálev na okurky:
- 1,5 l vody
- 0,5 l octa
- 150 g cukru
Vše dohromady svařte.
Do horkého nálevu přidáme:
- kopr
- cibuli
- mrkev
- hořčičné semínko
- nové koření
- pepř
- bobkový list
- kousek celé skořice
- hřebíček
Malé, čerstvě sklizené okurky zbavíme stopek, omyjeme. Skládáme těsně do sklenic, zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme a sterilujeme asi 20 minut při teplotě 80 °C.
Speciální recept na kyselé okurky po znojemsku v dubovém listí
Recept na nálev:
- 1,5 l vody
- 0,5 l 8%octa
- 30 kostek cukru
- 20 tablet umělého sladidla
- 15 kuliček pepře
- 15 kuliček nového koření
- 15 hřebíčků
- hrstička soli
- sáček Deka
Pracovní postup:
Vše svařte a nechte lehce vychladnout. Okurky naskládejte do sklenic, zalijte je nálevem na okurky, každou obložte čtyřmi dubovými listy a pro ozdobu cibulkou a mrkví. Pak už jen uzavřete víčkem a dvacet minut sterilizujte.
A ještě jeden zaručený recept na okurkový nálev
Recept na nálev:
- 0,25 l octa
- 0,75 l vody
- 30 g soli
- 100–120 g cukru (dle chuti)
Vše svařit a nálevem zalít okurky ve sklenici.
Do každé sklenice přidat:
- několik koleček mrkve
- trochu krájené cibule
- bobkový list
- 4 kuličky pepře
- 4 kuličky nového koření
- 3 hřebíčky
- kousek celé skořice
- několik lístků celerové natě
- kopr
- hořčičné semínko
- několik koleček křenu
Sterilovat při 80 °C 20 minut.
Tipy
Recept na hanácké rychlokvašky: Na 10 kg okurek potřebujeme dvě natě kopru asi 40 cm dlouhé, 10 révových a 10 višňových listů. Nálev: Na 1 litr vody dáme 4 dkg soli a 1 dkg cukru. Množství nálevu připravíme podle potřeby. Všechny okurky propícháme vidličkou. Na dno nádoby urovnáme polovinu kopru, višňového a révového listu, poklademe okurkami, které pečlivě urovnáme. Okurky přikryjeme zbývající polovinou natí a listů a zatížíme. Zalijeme vlažným nálevem a přikryjeme. Necháme kvasit. Za pět až osm dnů jsou rychlokvašky – kvašáky – připraveny ke konzumaci.
Diskuze k článku