Jak zavařit okurky nakládačky
Domácí naložené okurky nesmějí chybět při žádné oslavě, posezení s přáteli nebo grilovačce. Receptů koluje mezi lidmi opravdu hodně. Liší se nejen v poměru základních ingrediencí, jimiž jsou voda, ocet, sůl a cukr, ale i v přidávaném koření a zelenině. Není divu, kolik lidí tolik chutí a někdo raději kyselejší, jiný sladší a další třeba pálivé. Recepty se předávají v rodině i mezi přáteli, několik vyzkoušených a osvědčených ze své sbírky vám nabízím v následujících krocích.
Co je potřeba
- okurky
- sklenice
- ostatní viz jednotlivé kroky
Nejprve si připomeňme zásady, kterými se při nakládání okurek musíme řídit, aby se dílo podařilo:
- Okurky přeberte, poškozené a nekvalitní plody vyřaďte.
- Důkladně je vydrhněte ve vodě.
- Naskládejte je do sklenic a prokládejte plátky mrkve, cibule, kopru a do každé sklenice dejte kolečko křenu.
- Zelenina je lepší krájená tence, chutná pak lépe.
- Okurky zalijte svařeným vychladlým nálevem.
- Při svařování láku přidávejte ocet do vroucí vody s kořením, cukrem a solí.
- Cukerin vhazujte až nakonec a pozor – následuje bouřlivá reakce (šumění).
- Okurky zavařuji podle velikosti sklenic při 80 °C 10–15 minut.
Krok 1
- 3,2 l vody
- 1,2 l 8% octa
- 300 g cukru
- 160 g soli
- 50 tablet cukerinu (nenahrazovat jiným sladidlem)
Do každé sklenice 0,7 l přidejte 3 zrnka nového koření, 5 zrnek celého pepře, 1–2 hřebíčky, lžičku hořčičného semínka, kolečko křenu, mrkev, cibuli a snítku kopru.
Krok 2
- 1,5 l vody
- 350 g cukru
- 500 ml 8% octa
- 80 g soli
Vše svaříme s 20 kuličkami pepře, 2 ks nového koření, 2 bobkových listů a lžící hořčičných semínek. Koření při nalévání rovnoměrně rozdělíme do sklenic. Cibuli a mrkev podle uvážení, výborně chutnají s feferonkou.
Krok 3
- 1 l vody
- 0,35 l 8% octa
- 25 g soli
- 100 g krupicového cukru
Tenké plátky okurek a cibule smíchejte v poměru 75 % okurek a 25 % cibule. Naplňte sklenice a do každé přidejte snítku kopru, několik koleček mrkve, 3 zrnka pepře, 3 kuličky nového koření, bobkový list a lžičku hořčičných semínek. Zalijte horkým nálevem.