Jak využít javorový sirup | rady a tipy
Jak využít javorový sirup | rady a tipy. Javorový sirup je chuťově velmi dobrá a zároveň zdravá alternativa běžně používaných sladidel. Vyrábí se z mízy javorů, a ačkoliv je rozšířen především v Kanadě a Americe, seženete ho i u nás, především v obchodech se zdravou výživou. Pokud byste sirup chtěli ochutnat, určitě nevybírejte ten nejlevnější, ale naopak sáhněte po osvědčených značkách. Kvalitní sirup poznáte tak, že neobsahuje žádné další složky, není doslazovaný a vůbec nejlepší je, když pochází přímo z Kanady. A jak takový sirup využít v kuchyni kromě toho, že si s ním můžete osladit čaj?
Sladká jídla
Stejně jako jiné sladké sirupy můžete ten javorový použít ke slazení moučníků a či pečených dortů. Velmi často se používá jako poleva na bílý jogurt, müsli, zmrzlinový pohár, knedlíky, vafle, lívance nebo palačinky, a to dokonce i na ty slané. Výborně se hodí třeba k palačinkám se špenátem a sýrem, ale zkombinujete ho i se slanými šunkovými rolkami.
Využijete ho i na oslazení nejrůznějších kaší, například ovesných či krupicových.
Saláty
Javorový sirup nepochybně patří do čerstvých salátů. Do těch ovocných ho postačí přidat samotný, případně v kombinaci s citrónovou šťávou, a do zeleninových se většinou používá k dochucení zálivky. Jak takovou zálivku připravit?
Smíchejte olivový olej a sirup (vždy po jedné lžíci) s jednou lžičkou octa a vmíchejte do salátu.
Maso
Sladké nebo sladkokyselé omáčky na maso nemusí být pouze z cukru nebo medu. Podobné ingredience můžete nahradit javorovým sirupem.
Sirup lze například jednoduše smíchat s hořčicí a olejem a potřít tím maso. Dále se sirup hodí k doslazení sójové omáčky, která se následně použije na přípravu kuřecího masa. Přidává se ale i k chilli omáčkám, které se díky němu stávají jemnější.
Jednohubky
Skvělou kombinací je i jednohubka s jakýmkoliv plísňovým sýrem, hroznovým vínem a pár kapkami javorového sirupu.
Diskuze k článku