Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct listové košíčky s různými slanými náplněmi | recepty

Jak upéct listové košíčky s různými slanými náplněmi | recepty

Listové košíčky s různými slanými náplněmi | recepty. Slané pečivo z listového těsta patří k nejoblíbenějším druhům na různých oslavách. Listové těsto je univerzální a hodí se pro sladké i slané občerstvení. Stačí si napéct korpusy z listového těsta a pak jen naplnit.  Několik tipů na slané náplně se dočtete v článku.

Co je potřeba

1

Listové těsto (koupené nebo domácí) rozválejte. Těsto by se mělo vyvalovat bez mouky, stačí navlhčená podložka. Z plátu vykrájejte kolečka a upečte je na obrácených formičkách na košíčky. Formičku umístěte doprostřed vykrojeného kolečka a lehce přitiskněte. Rukou přimáčkněte okraje těsta na formičku. Aby při pečení těsto z formičky nesjíždělo, ještě před přiložením formiček ho potřete vajíčkem, vajíčko zabrání sklouznutí těsta.

2

Listové těsto se peče při vyšší teplotě – 220 °C. Plech s košíčky vkládejte do vyhřáté trouby. Troubu zbytečně neotvírejte, aby těsto pěkně lístkovalo. Dozlatova upečené košíčky nechte částečně vychladnout a pak teprve sejměte z formy. Někdy se stane, že se horké pečivo trhá, s lehce vychladlým se pracuje lépe. Košíčky před plněním nechte vychladnout. Listové korpusy můžete upéct i předem. Mám vyzkoušené 3 dny, beze změny kvality.

3

Košíčky plňte rozmanitými pomazánkami nebo pěnami. Naplněné ozdobte třeba ořechem, mandlí, kuličkou hroznového vína, paprikou apod. Možností je opravdu hodně. Hotové pečivo skladujte v chladu a rychle spotřebujte.

4

Tipy na slané náplně košíčků

Klobásová pomazánka

Suroviny:

  • 120 g klobásy nebo trvanlivého salámu
  • 200 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • sůl

Do utřeného másla přidáme rozemletou klobásu, podle chuti česnek a případně dosolíme.

Šunková s Lučinou

Suroviny:

  • 100 g Lučiny
  • 100 g šunky
  • 100 ml sladké smetany
  • sůl
  • petržel nebo pažitka

Lučinu našleháme se smetanou a solí do pěny, přidáme šunku pokrájenou na kostičky a petržel nebo pažitku.

5

Tuňáková pěna

Suroviny:

  • konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 100 g másla
  • sůl
  • citronová šťáva

Máslo utřeme s tvarohem, přidáme tuňáka, rozmačkáme vidličkou, osolíme a zakápneme citronem.

Sýrová s kečupem

Suroviny:

  • 200 g sýra tvrdého sýra
  • 3 vejce natvrdo
  • 2 lžíce kečupu
  • 100 ml majolky
  • sůl

Sýr a vejce nakrájíme na drobné kousky, promícháme a osolíme. Majolku smícháme s kečupem a vmícháme k sýru a vejcím.

6

Sýrová náplň

Suroviny:

  • 100 g másla
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 200 g taveného smetanového sýra
  • kari koření
  • sůl

Máslo utřeme se solí a kari kořením, přidáme tvaroh a sýr, našleháme.

Drůbeží pěna

Suroviny:

  • 120 g másla
  • 150 g drůbežího masa (vařeného nebo pečeného)
  • 2 lžíce sladké smetany
  • pepř
  • sůl

Máslo utřeme se solí a pepřem, přidáme mleté drůbeží maso, smetanu a ušleháme.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.