Jak z listového těsta vykouzlit slané pohoštění v podobě nápaditých rajčatových mini galetek
Z listového těsta lze vykouzlit nepředstavitelné množství nápaditých variací na slané pohoštění. Jedním takovým nápaditým a v chuti okouzlujícím slaným pohoštěním jsou tyto rajčatové mini galetky, tedy malé koláčky, které mezi ostatním slaným pohoštěním vyniknou zejména svou intenzitou podpořenou sušenými rajčaty a výrazně ochuceným smetanovým sýrem.
Co je potřeba
- 2 vyválená listová těsta
- 100 g sušených rajčat
- 80 g smetanového čerstvého sýru typu žervé
- 2 lžíce majonézy
- 2–3 stroužky česneku
- 1 lžička sušené bazalky
- sůl a pepř k dochucení
- 1 vajíčko na potření
Do těchto nápaditých rajčatových mini galetek z listového těsta můžete použít jak sušená rajčata naložená v oleji, tak rajčata sušená na slunci. S jakoukoliv verzí vykouzlíte stejně intenzivní slané pohoštění. Jen samotná příprava se trochu odlišuje. Ovšem pouze tím, že sušená rajčata naložená v oleji necháte před nakrájením dobře okapat.
Sušená rajčata dle velikosti nakrájejte na čtvrtky či na půlky.
Nyní rozviňte vyválené listové těsto a hrnečkem či vykrajovátkem o průměru 9 cm z těsta vykrájejte kolečka.
Listové těsto si můžete vyrobit sami doma podle tohoto receptu. Není to tak složité a domácí těsto je mnohem chutnější.
Přečnívající okraje listového těsta přehněte dovnitř tak, aby částečně překrývaly ochucený smetanový sýr s rajčaty, potřete rozmíchaným vajíčkem a vložte do předehřáté trouby na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) a pečte 20–25 minut do zezlátnutí okrajů. Upečené rajčatové mini galetky si vychutnáte jak vlažné, tak i studené slané pohoštění.
Tipy
- Rajčatové mini galetky připravené z uvedených surovin jsou samy o sobě výrazným a intenzivním slaným pohoštěním, ovšem i tak lze jejich chuť ještě podpořit. A to například černými olivami, kterými můžete sušená rajčata v galetce proložit nebo trochou bazalkového pesta naneseného na střed ochuceného smetanového sýra.
Diskuze k článku