jaktak.cz

Jak z listového těsta vykouzlit slané pohoštění v podobě nápaditých rajčatových mini galetek

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Z listového těsta lze vykouzlit nepředstavitelné množství nápaditých variací na slané pohoštění. Jedním takovým nápaditým a v chuti okouzlujícím slaným pohoštěním jsou tyto rajčatové mini galetky, tedy malé koláčky, které mezi ostatním slaným pohoštěním vyniknou zejména svou intenzitou podpořenou sušenými rajčaty a výrazně ochuceným smetanovým sýrem.

Co je potřeba

  • 2 vyválená listová těsta
  • 100 g sušených rajčat
  • 80 g smetanového čerstvého sýru typu žervé
  • 2 lžíce majonézy
  • 2–3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené bazalky
  • sůl a pepř k dochucení
  • 1 vajíčko na potření

Krok 1

Do těchto nápaditých rajčatových mini galetek z listového těsta můžete použít jak sušená rajčata naložená v oleji, tak rajčata sušená na slunci. S jakoukoliv verzí vykouzlíte stejně intenzivní slané pohoštění. Jen samotná příprava se trochu odlišuje. Ovšem pouze tím, že sušená rajčata naložená v oleji necháte před nakrájením dobře okapat.

Sušená rajčata dle velikosti nakrájejte na čtvrtky či na půlky.

Krok 2

Intenzivní chuť těchto rajčatových mini galetek podpoří i výrazně ochucený smetanový sýr – v misce promíchejte nezbytné žervé s majonézou, prolisovanými stroužky česneku a sušenou bazalkou.

Krok 3

Nyní rozviňte vyválené listové těsto a hrnečkem či vykrajovátkem o průměru 9 cm z těsta vykrájejte kolečka.

Listové těsto si můžete vyrobit sami doma podle tohoto receptu. Není to tak složité a domácí těsto je mnohem chutnější.

Krok 4

Listová kolečka vyskládaná na plechu s pečicím papírem pak potřete výrazně ochuceným smetanovým sýrem.

Krok 5

Následně ozdobte nakrájenými sušenými rajčaty, přičemž do každé rajčatové mini galetky použijte 3–4 kousky sušených rajčat.

Krok 6

Přečnívající okraje listového těsta přehněte dovnitř tak, aby částečně překrývaly ochucený smetanový sýr s rajčaty, potřete rozmíchaným vajíčkem a vložte do předehřáté trouby na 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) a pečte 20–25 minut do zezlátnutí okrajů. Upečené rajčatové mini galetky si vychutnáte jak vlažné, tak i studené slané pohoštění.

  • Rajčatové mini galetky připravené z uvedených surovin jsou samy o sobě výrazným a intenzivním slaným pohoštěním, ovšem i tak lze jejich chuť ještě podpořit. A to například černými olivami, kterými můžete sušená rajčata v galetce proložit nebo trochou bazalkového pesta naneseného na střed ochuceného smetanového sýra.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-z-listoveho-testa-vykouzlit-slane-pohosteni-v-podobe-napaditych-rajcatovych-mini-galetek.html