Jak upéct listové košíčky s různými slanými náplněmi | recepty
Listové košíčky s různými slanými náplněmi | recepty. Slané pečivo z listového těsta patří k nejoblíbenějším druhům na různých oslavách. Listové těsto je univerzální a hodí se pro sladké i slané občerstvení. Stačí si napéct korpusy z listového těsta a pak jen naplnit. Několik tipů na slané náplně se dočtete v článku.
Co je potřeba
- listové těsto (recept na domácí listové těsto naleznete v následujícím článku: Jak udělat domácí listové těsto | recept)
- vejce na potření
- suroviny na náplně u jednotlivých druhů v článku
Krok 1
Listové těsto (koupené nebo domácí) rozválejte. Těsto by se mělo vyvalovat bez mouky, stačí navlhčená podložka. Z plátu vykrájejte kolečka a upečte je na obrácených formičkách na košíčky. Formičku umístěte doprostřed vykrojeného kolečka a lehce přitiskněte. Rukou přimáčkněte okraje těsta na formičku. Aby při pečení těsto z formičky nesjíždělo, ještě před přiložením formiček ho potřete vajíčkem, vajíčko zabrání sklouznutí těsta.
Krok 2
Listové těsto se peče při vyšší teplotě – 220 °C. Plech s košíčky vkládejte do vyhřáté trouby. Troubu zbytečně neotvírejte, aby těsto pěkně lístkovalo. Dozlatova upečené košíčky nechte částečně vychladnout a pak teprve sejměte z formy. Někdy se stane, že se horké pečivo trhá, s lehce vychladlým se pracuje lépe. Košíčky před plněním nechte vychladnout. Listové korpusy můžete upéct i předem. Mám vyzkoušené 3 dny, beze změny kvality.
Krok 3
Košíčky plňte rozmanitými pomazánkami nebo pěnami. Naplněné ozdobte třeba ořechem, mandlí, kuličkou hroznového vína, paprikou apod. Možností je opravdu hodně. Hotové pečivo skladujte v chladu a rychle spotřebujte.
Krok 4
Tipy na slané náplně košíčků
Klobásová pomazánka
Suroviny:
- 120 g klobásy nebo trvanlivého salámu
- 200 g másla
- 4 stroužky česneku
- sůl
Do utřeného másla přidáme rozemletou klobásu, podle chuti česnek a případně dosolíme.
Šunková s Lučinou
Suroviny:
- 100 g Lučiny
- 100 g šunky
- 100 ml sladké smetany
- sůl
- petržel nebo pažitka
Lučinu našleháme se smetanou a solí do pěny, přidáme šunku pokrájenou na kostičky a petržel nebo pažitku.
Krok 5
Tuňáková pěna
Suroviny:
- konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
- 100 g měkkého tvarohu
- 100 g másla
- sůl
- citronová šťáva
Máslo utřeme s tvarohem, přidáme tuňáka, rozmačkáme vidličkou, osolíme a zakápneme citronem.
Sýrová s kečupem
Suroviny:
- 200 g sýra tvrdého sýra
- 3 vejce natvrdo
- 2 lžíce kečupu
- 100 ml majolky
- sůl
Sýr a vejce nakrájíme na drobné kousky, promícháme a osolíme. Majolku smícháme s kečupem a vmícháme k sýru a vejcím.
Krok 6
Sýrová náplň
Suroviny:
- 100 g másla
- 150 g měkkého tvarohu
- 200 g taveného smetanového sýra
- kari koření
- sůl
Máslo utřeme se solí a kari kořením, přidáme tvaroh a sýr, našleháme.
Drůbeží pěna
Suroviny:
- 120 g másla
- 150 g drůbežího masa (vařeného nebo pečeného)
- 2 lžíce sladké smetany
- pepř
- sůl
Máslo utřeme se solí a pepřem, přidáme mleté drůbeží maso, smetanu a ušleháme.