Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít čirok v kuchyni | rady

Jak využít čirok v kuchyni | rady

Jak využít čirok v kuchyni | rady. Pokud jste ještě nevyzkoušeli čirok nebo se k vám dostal, ale nemáte žádné zkušenosti s jeho přípravou, v následujícím článku se můžete ty nejdůležitější informace dozvědět. Čirok je přirozeně bezlepková obilovina, jejíž zrno se používá v celku i rozemleté na mouku. Poradíme vám, jak čirok využít v kuchyni.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Čirok je jednoletá rostlina připomínající kukuřici, která se pěstuje zejména v Africe a Severní Americe, ale i v dalších zemích světa, dokonce i u nás. Nalezneme v něm velké množství kvalitních bílkovin, vlákniny a mnoho vitamínů a minerálů (např. vápníku, železa, draslíku, vitamínů skupiny B, atd.).

Čirok má mimo jiné antioxidační, protizánětlivé a protirakovinné účinky, snižuje cholesterol a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Jak využít čirok v kuchyni | rady
2

Využití celého zrna

Čirokové zrno se dá využít pro přípravu nejrůznějších sladkých i slaných pokrmů. Připravíte si z něj třeba velmi zdravou a chutnou kaši či nákyp. Čirokem se také dá nahradit rýže jako příloha i v rizotu, salátech a dalších pokrmech, poslouží i jako zavářka do polévky

Zrna nejprve důkladně propláchneme a poté je vaříme asi 45 – 50 minut v trojnásobném množství vody doměkka. Nakonec zbylou tekutinu slijeme. Následně pak uvařená zrna použijeme podle potřeby.

Jak využít čirok v kuchyni | rady
3

Využití čirokové mouky

Čiroková mouka je (jak již bylo výše zmíněno) přirozeně bezlepková, tudíž je velmi vhodná i pro celiaky. Nicméně ji jistě ocení všichni příznivci zdravé výživy, jelikož obsahuje velké množství cenných látek.

Hodí se pro pečení slaného i sladkého pečiva (např. bezlepkových sušenek, koláčů, muffinů, lívanců, ale i chleba, housek, atd.), neboť je její chuť neutrální nebo pouze lehce nasládlá. Používá se i k zahušťování omáček a polévek.

Jak využít čirok v kuchyni | rady

Tipy

Čirokové zrno i mouku (případně krupici) seženete v obchodech se zdravou výživou a na internetu.

Zrna můžete před použitím na několik hodin namočit, zkrátíte tak dobu varu zhruba o polovinu.

 

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.