Jak využít čirok v kuchyni | rady
Jak využít čirok v kuchyni | rady. Pokud jste ještě nevyzkoušeli čirok nebo se k vám dostal, ale nemáte žádné zkušenosti s jeho přípravou, v následujícím článku se můžete ty nejdůležitější informace dozvědět. Čirok je přirozeně bezlepková obilovina, jejíž zrno se používá v celku i rozemleté na mouku. Poradíme vám, jak čirok využít v kuchyni.
Co je potřeba
Viz další kroky
Čirok je jednoletá rostlina připomínající kukuřici, která se pěstuje zejména v Africe a Severní Americe, ale i v dalších zemích světa, dokonce i u nás. Nalezneme v něm velké množství kvalitních bílkovin, vlákniny a mnoho vitamínů a minerálů (např. vápníku, železa, draslíku, vitamínů skupiny B, atd.).
Čirok má mimo jiné antioxidační, protizánětlivé a protirakovinné účinky, snižuje cholesterol a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
Využití celého zrna
Čirokové zrno se dá využít pro přípravu nejrůznějších sladkých i slaných pokrmů. Připravíte si z něj třeba velmi zdravou a chutnou kaši či nákyp. Čirokem se také dá nahradit rýže jako příloha i v rizotu, salátech a dalších pokrmech, poslouží i jako zavářka do polévky
Zrna nejprve důkladně propláchneme a poté je vaříme asi 45 – 50 minut v trojnásobném množství vody doměkka. Nakonec zbylou tekutinu slijeme. Následně pak uvařená zrna použijeme podle potřeby.
Využití čirokové mouky
Čiroková mouka je (jak již bylo výše zmíněno) přirozeně bezlepková, tudíž je velmi vhodná i pro celiaky. Nicméně ji jistě ocení všichni příznivci zdravé výživy, jelikož obsahuje velké množství cenných látek.
Hodí se pro pečení slaného i sladkého pečiva (např. bezlepkových sušenek, koláčů, muffinů, lívanců, ale i chleba, housek, atd.), neboť je její chuť neutrální nebo pouze lehce nasládlá. Používá se i k zahušťování omáček a polévek.
Tipy
Čirokové zrno i mouku (případně krupici) seženete v obchodech se zdravou výživou a na internetu.
Zrna můžete před použitím na několik hodin namočit, zkrátíte tak dobu varu zhruba o polovinu.
Diskuze k článku