Jak připravit podzimní dýňovou granolu | recept
Jak připravit podzimní dýňovou granolu | recept. Využití sytě oranžové dýně v kuchyni je opravdu rozmanité, a navíc i velice působivé. Jinak tomu není ani v tomto případě, kdy její příjemně nasládlá dužina poslouží k dochucení křupavé, medově sladké granoly z vloček, oříšků a dýňových semínek.
Co je potřeba
K odměřování použijte čtvrtlitrový hrnek
- 3 hrnky jemných ovesných vloček
- 1 hrnek nahrubo posekaných ořechů
(tento recept je připravený z vlašských a kešu ořechů)
- 1/3 hrnku dýňových semínek
- 3 lžíce třtinového cukru
- ¼ hrnku kokosového či olivového oleje
- 1/3 hrnku javorového sirupu
(případně tekutého medu či jiného oblíbeného sirupu)
- 1/3 hrnku dýňového pyré
- směs koření: ½ lžičky mletého hřebíčku, ½ lžičky mletého kardamomu, ½ lžičky mletého badyánu, ½ lžičky mletého zázvoru, 1 lžička mleté skořice a špetka muškátového oříšku
Ochucenou vločkovou směs poté v rovnoměrné, asi centimetrové vrstvě rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) přibližně 30 minut do zlatohněda. V půlce pečení směs promíchejte.
Po vyjmutí z trouby nechejte upečenou granolu na plechu zcela vychladnout, čímž nádherně zkřehne a začne křupat. Následně skladujte v uzavíratelné sklenici či vzduchotěsné dóze a servírujte nejlépe s bílým jogurtem nebo mlékem, ovocem či jednoduše tak, jak máte rádi.
Tipy
- Přidáte-li do granoly kokosový olej vřele doporučuji ji ještě doladit přidáním kokosových lupínků a kokosového cukru.
Diskuze k článku