Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na domácí křupavou Salko granolu | recept

Jak na domácí křupavou Salko granolu | recept

Jak na domácí křupavou Salko granolu | recept. Granola, tedy dokřupava zapečená směs vloček a ořechů, jež je následně doplněna rozmanitými pochutinami, je ve všech svých podobách doslova hitem současných snídaní. A jinak tomu není ani u této varianty doplněné jemným kokosem, provoněné skořicí, ale především oslazené božským Salkem. A právě to z ní činí neobyčejně lákavou záležitost.

Co je potřeba

  • 500 g ovesných vloček
  • 200 g ořechů různého druhu (v tomto receptu je například 100 g kešu oříšků, 50 g mandlí a 50 g lískových oříšků. Jemné kešu lze ale nahradit výraznějšími vlašskými ořechy)
  • 50 g sušených kokosových plátků
  • 1–2 lžičky mleté skořice
  • 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka (Salko)
  • 1–2 hrsti rozinek pro sladší verzi či brusinek pro výraznější a delikátnější verzi
1

Ve velké míse smíchejte vločky, nahrubo nasekané ořechy a kokosové plátky.

Jak na domácí křupavou Salko granolu | recept
2

Sypkou směs provoňte skořicí a zalijte sladkým kondenzovaným mlékem. Vše důkladně promíchejte tak, aby se Salko propojilo se všemi ingrediencemi.

Jak na domácí křupavou Salko granolu | recept
3

Lepkavou směs rozprostřete v centimetrové vrstvě na mělký plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C). Pečte přibližně 30 minut, dokud povrch nezezlátne a poté nechejte zcela vychladnout a současně tím i zkřehnout.  

Během pečení tuto granolu nepromíchávejte, jako je zvykem u jiných, ale nechejte péct tak, jak jste rozprostřeli.

Jak na domácí křupavou Salko granolu | recept
Jak na domácí křupavou Salko granolu | recept
4

Vychladlý plát rozlámejte na menší kousky a promíchejte s rozinkami či brusinkami.

Skladujete ve sklenicích či jiných vzduchotěsných nádobách.

Sušené ovoce opravdu přidávejte až po upečení. Pokud byste pekli vše současně, ovoce by bylo příliš tvrdé.

Jak na domácí křupavou Salko granolu | recept

Tipy

  • Granolu báječně doplní i sušené banány, které vřele doporučuji zkombinovat i s kousky hořké čokolády.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.