jaktak.cz

Jak připravit podzimní dýňovou granolu | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit podzimní dýňovou granolu | recept. Využití sytě oranžové dýně v kuchyni je opravdu rozmanité, a navíc i velice působivé. Jinak tomu není ani v tomto případě, kdy její příjemně nasládlá dužina poslouží k dochucení křupavé, medově sladké granoly z vloček, oříšků a dýňových semínek.

Co je potřeba

K odměřování použijte čtvrtlitrový hrnek

  • 3 hrnky jemných ovesných vloček
  • 1 hrnek nahrubo posekaných ořechů

 (tento recept je připravený z vlašských a kešu ořechů)

  • 1/3 hrnku dýňových semínek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • ¼ hrnku kokosového či olivového oleje
  • 1/3 hrnku javorového sirupu

(případně tekutého medu či jiného oblíbeného sirupu)

  • 1/3 hrnku dýňového pyré
  • směs koření: ½ lžičky mletého hřebíčku, ½ lžičky mletého kardamomu, ½ lžičky mletého badyánu, ½ lžičky mletého zázvoru, 1 lžička mleté skořice a špetka muškátového oříšku

Krok 1

V malém kastrůlku pomalu na mírném ohni zahřívejte dýňové pyré, kokosový olej a javorový sirup. Společně nechejte minutu probublat.

Krok 2

Ve velké míse promíchejte vločky, ořechy a dýňová semínka s cukrem a veškerým kořením.

Krok 3

K sypké směsi přilije horkou dýňovou směs z kastrůlku a rychle a důkladně promíchejte.

Krok 4

Ochucenou vločkovou směs poté v rovnoměrné, asi centimetrové vrstvě rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) přibližně 30 minut do zlatohněda. V půlce pečení směs promíchejte.

Po vyjmutí z trouby nechejte upečenou granolu na plechu zcela vychladnout, čímž nádherně zkřehne a začne křupat.  Následně skladujte v uzavíratelné sklenici či vzduchotěsné dóze a servírujte nejlépe s bílým jogurtem nebo mlékem, ovocem či jednoduše tak, jak máte rádi.

  • Přidáte-li do granoly kokosový olej vřele doporučuji ji ještě doladit přidáním kokosových lupínků a kokosového cukru.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-podzimni-dynovou-granolu-recept.html