Jak využít čekanku v kuchyni i pro zdraví | rady
Jak využít čekanku v kuchyni i pro zdraví | rady. Čekanka u nás nepatří k nejznámějším a nejpoužívanějším druhům zeleniny, je však velmi zdravá a její chuť originálně nahořklá (míra hořkosti se liší v závislosti na druhu čekanky). Nejčastěji najde uplatnění v zeleninových salátech, dá se však i tepelně upravovat. Kořen se pak již velmi dlouho používá pro výrobu náhražky kávy (tzv. cikorková káva neboli melta).
Co je potřeba
Viz další kroky
Čekanka je cenným zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B včetně kyseliny listové, vitamínů C a K a minerálů (např. draslíku, železa, hořčíku a vápníku).
- Čekanka vám pomůže urychlit látkovou výměnu, napomáhá hubnutí, podporuje trávení, zažívání a povzbuzuje chuť k jídlu.
- Detoxikuje organismus, usnadňuje produkci žluči a díky obsahu antioxidantů pomáhá předcházet rakovině.
- Dále snižuje hladinu cholesterolu v krvi, má příznivý vliv na imunitní systém a podporuje tvorbu mateřského mléka (zejména cikorková káva).
Tipy
Bylinka se stejným názvem – čekanka obecná má taktéž výrazné léčivé účinky (zejména na játra).
Čekanku skladujeme v chladu a temnu a spotřebujeme ji co nejrychleji, aby listy příliš nezhořkly.
Pro odstranění hořké chuti namočte čekanku před použitím na 15 minut do osolené vody.
K sehnání je také čekankový sirup, který je vhodný jako náhrada bílého cukru.
Diskuze k článku