Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít čekanku v kuchyni i pro zdraví | rady

Jak využít čekanku v kuchyni i pro zdraví | rady

Jak využít čekanku v kuchyni i pro zdraví | rady. Čekanka u nás nepatří k nejznámějším a nejpoužívanějším druhům zeleniny, je však velmi zdravá a její chuť originálně nahořklá (míra hořkosti se liší v závislosti na druhu čekanky). Nejčastěji najde uplatnění v zeleninových salátech, dá se však i tepelně upravovat. Kořen se pak již velmi dlouho používá pro výrobu náhražky kávy (tzv. cikorková káva neboli melta).

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Na zahradě si můžete vypěstovat (případně zakoupit v obchodě) čekanku hlávkovou, čekanku kadeřavou - říká se jí také endivie či štěrbák nebo červenou čekanku. Čekanku je možné pěstovat specifickým způsobem bez přístupu světla, poté vzniknou čekankové puky.

Jak využít čekanku v kuchyni i pro zdraví | rady
2

Čekanka je cenným zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B včetně kyseliny listové, vitamínů C a K a minerálů (např. draslíku, železa, hořčíku a vápníku).

  • Čekanka vám pomůže urychlit látkovou výměnu, napomáhá hubnutí, podporuje trávení, zažívání a povzbuzuje chuť k jídlu.
  • Detoxikuje organismus, usnadňuje produkci žluči a díky obsahu antioxidantů pomáhá předcházet rakovině.
  • Dále snižuje hladinu cholesterolu v krvi, má příznivý vliv na imunitní systém a podporuje tvorbu mateřského mléka (zejména cikorková káva).
Jak využít čekanku v kuchyni i pro zdraví | rady
3

Využití v kuchyni

Jak již bylo výše uvedeno, čekankové listy a stejně tak puky se využívají především pro přípravu zeleninových salátů, nejčastěji s jogurtovou zálivkou. K nahořklé chuti čekanky se skvěle hodí sladké a výrazné ovoce – např.  mango, pomeranč, jablko, hruška, apod.

 

Jak využít čekanku v kuchyni i pro zdraví | rady
4

Čekankové puky naopak mají jemnější chuť a nejsou tolik hořké. Dají se dusit, zapékat nebo jen orestovat na troše másla. Připravíte si z nich i výbornou polévku.

Jak využít čekanku v kuchyni i pro zdraví | rady

Tipy

Bylinka se stejným názvem – čekanka obecná má taktéž výrazné léčivé účinky (zejména na játra).

Čekanku skladujeme v chladu a temnu a spotřebujeme ji co nejrychleji, aby listy příliš nezhořkly.

Pro odstranění hořké chuti namočte čekanku před použitím na 15 minut do osolené vody.

K sehnání je také čekankový sirup, který je vhodný jako náhrada bílého cukru.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.