Jak uvařit tradiční vánoční rybí polévku | recept. Jak uvařit tradiční štědrovečerní polévku by měla vědět každá hospodyňka. Není to tak složité, a i když má každá rodina nějaký ten recept po babičce, základ bývá stejný. Kdo nemá rád chuť ryb, přidá více zeleniny a může polévku zjemnit třeba vajíčkem. Rybí maso je lehce stravitelné, obsahuje omega-3 mastné kyseliny a velký podíl bílkovin. Dále je bohaté na selen, železo, zinek a vitamín B12. Má velmi nízký obsah cholesterolu a nulový obsah sacharidů. A jestli se vám to pořád zdá málo, tak kromě toho, že je ryba zdravá, má i výbornou chuť!
Co je potřeba
1 hlavu z kapra
ocas, nebo kousek ryby
jikry, mlíčí
kořenovou zeleninu
hladkou mouku a máslo na jíšku
sůl, pepř
divoké koření do vývaru
rohlíky na rybičky do polévky
vejce, dětská krupička (není nutné)
1
Do hrnce dáme očištěné maso a hlavu z ryby. Zalijeme vodou, přidáme koření anecháme na mírném ohni pomalu asi hodinu vařit. Po hodiněpřidáme kořenovou zeleninu, jikry, mlíčí a vaříme dokud není zelenina měkká.
2
V jiném hrnci si připravíme polotmavou jíšku z másla a hladké mouky. Jíšku necháme vychladnout.
3
Vývar přecedíme, přidáme obrané maso, jikry, mlíčí a na kousíčky nakrájenou zeleninu. Poté zahustíme jíškou a dochutíme podle vlastní chuti. Jestli se nám zdá polévka řídká, nebo nemáme jikry, můžeme přidat 2 lžíce dětské krupičky krupičky. Vše promícháme.
4
Na pánvičce si na másle dokřupava opečeme na kostičky nakrájené rohlíky. Co jiného by mělo plavat v rybí polévce než rybičky? Já dávám zvlášť na talířek a každý si do polévky přidává sám. Hotovou polévku ozdobíme petrželovou natí.
5
Pod talíř každému položte rybí šupinku pro štěstí. Někdo tvrdí, že šupina nám pomůže udržet peníze, ale já jsem spíš pro to štěstí. Toho není nikdy dost! Přeji vám požehnané a pohodové Vánoce, ať s polévkou, nebo bez.
Štědrovečerní hrachová polévka | recept. Štědrý večer bývá spojený s rybí polévkou, kaprem a bramborovým salátem. Pokud Vám však rybí polévka nechutná…
Jak upéct martinské rohlíky | tradiční recept. Pečení martinských rohlíků patřilo ve staročeské kuchyni k hezkým lidovým zvykům. Proč si občas nevzpom…
Marinované kapří řízky | recept. Následující recept by se vám mohl hodit po Štědrém dnu. Leckde zbydou řízky z kapra, které už nikdo nechce jíst. Pora…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku