Jak uvařit tradiční vánoční rybí polévku | recept
Jak uvařit tradiční vánoční rybí polévku | recept. Jak uvařit tradiční štědrovečerní polévku by měla vědět každá hospodyňka. Není to tak složité, a i když má každá rodina nějaký ten recept po babičce, základ bývá stejný. Kdo nemá rád chuť ryb, přidá více zeleniny a může polévku zjemnit třeba vajíčkem. Rybí maso je lehce stravitelné, obsahuje omega-3 mastné kyseliny a velký podíl bílkovin. Dále je bohaté na selen, železo, zinek a vitamín B12. Má velmi nízký obsah cholesterolu a nulový obsah sacharidů. A jestli se vám to pořád zdá málo, tak kromě toho, že je ryba zdravá, má i výbornou chuť!
Co je potřeba
- 1 hlavu z kapra
- ocas, nebo kousek ryby
- jikry, mlíčí
- kořenovou zeleninu
- hladkou mouku a máslo na jíšku
- sůl, pepř
- divoké koření do vývaru
- rohlíky na rybičky do polévky
- vejce, dětská krupička (není nutné)
Krok 1
Do hrnce dáme očištěné maso a hlavu z ryby. Zalijeme vodou, přidáme koření a necháme na mírném ohni pomalu asi hodinu vařit. Po hodině přidáme kořenovou zeleninu, jikry, mlíčí a vaříme dokud není zelenina měkká.
Krok 2
V jiném hrnci si připravíme polotmavou jíšku z másla a hladké mouky. Jíšku necháme vychladnout.
Krok 3
Vývar přecedíme, přidáme obrané maso, jikry, mlíčí a na kousíčky nakrájenou zeleninu. Poté zahustíme jíškou a dochutíme podle vlastní chuti. Jestli se nám zdá polévka řídká, nebo nemáme jikry, můžeme přidat 2 lžíce dětské krupičky krupičky. Vše promícháme.
Krok 4
Na pánvičce si na másle dokřupava opečeme na kostičky nakrájené rohlíky. Co jiného by mělo plavat v rybí polévce než rybičky? Já dávám zvlášť na talířek a každý si do polévky přidává sám. Hotovou polévku ozdobíme petrželovou natí.
Krok 5
Pod talíř každému položte rybí šupinku pro štěstí. Někdo tvrdí, že šupina nám pomůže udržet peníze, ale já jsem spíš pro to štěstí. Toho není nikdy dost! Přeji vám požehnané a pohodové Vánoce, ať s polévkou, nebo bez.