Jak upéct vánoční štědrák | recept na skládaný dort
Jak upéct vánoční štědrák | recept na skládaný dort. Štědrák nesměl kdysi na vánočním stole chybět – někde se mu také říkalo skládanec. Je to moučník z kynutého těsta se čtyřmi náplněmi – makovou, tvarohovou, povidlovou a ořechovou. Koláč se peče v kulaté formě a tradičně se skládá z vrstev těsta a mezi nimi se střídají různé náplně. Nejchutnější je druhý den po upečení, kdy jsou náplně krásně rozležené.
Co je potřeba
Těsto:
- 250 ml vlažného mléka
- 20 g droždí
- 80 g cukru krupice
- 400 g polohrubé mouky
- citronová kůra
- 2 žloutky
- špetka soli
- 100 g oleje
Náplně:
- tvarohová
- maková
- povidlová
sušené meruňky, kompotované třešně
Vykynuté těsto rozválejte na placku asi centimetr silnou. Vykrajujte kruhové pláty podle velikosti formy (já mám 26 cm) a skládejte je na sebe. Každou placku pomažte náplní – střídejte je.
Druhou možností je rozválet těsto na placku a nakrájet na pruhy. Náplň položit ke kraji a těsto spojit tak, aby vznikl váleček. Pak je stáčet po obvodu formy směrem ke středu. Je to pracnější způsob, ale odměnou je hezká mozaika na řezu.
Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C 15 minut, pak teplotu snižte a dopékejte při 160 °C asi 40 minut. Doba pečení je orientační, řiďte se zkušeností s vaším spotřebičem. Po upečení nechte skládanec ve formě lehce vychladnout, pak opatrně uvolněte a sejměte obruč. Nechte koláč dokonale zchladnout, zpevní se. Před podáváním ho můžete pocukrovat.
Tipy
Sušené meruňky můžete nechat namáčet v rozmixovaném meruňkovém kompotu a pak směsí potřít koláč ve formě.
Diskuze k článku