Jak upéct vánoční štědrák | recept na skládaný dort
Jak upéct vánoční štědrák | recept na skládaný dort. Štědrák nesměl kdysi na vánočním stole chybět – někde se mu také říkalo skládanec. Je to moučník z kynutého těsta se čtyřmi náplněmi – makovou, tvarohovou, povidlovou a ořechovou. Koláč se peče v kulaté formě a tradičně se skládá z vrstev těsta a mezi nimi se střídají různé náplně. Nejchutnější je druhý den po upečení, kdy jsou náplně krásně rozležené.
Co je potřeba
Těsto:
- 250 ml vlažného mléka
- 20 g droždí
- 80 g cukru krupice
- 400 g polohrubé mouky
- citronová kůra
- 2 žloutky
- špetka soli
- 100 g oleje
Náplně:
- tvarohová
- maková
- povidlová
sušené meruňky, kompotované třešně
Krok 1
Začněte přípravou makové a ořechové nádivky, které se vaří a musejí vychladnout. Také namočte na proužky pokrájené sušené meruňky do rumu, aby se nasákly.
Všechny nádivky udělejte klasickým způsobem stejně jako do buchet nebo na posvícenské koláče.
Krok 2
Ve vlažném mléce rozpusťte cukr a přidejte rozdrobené droždí. Nechte ho vzejít a pak v něm rozšlehejte žloutky, citronovou kůru, špetku soli, olej a polohrubou mouku. Vypracujte těsto, zakryjte mísu utěrkou a nechte v teple zhruba hodinu kynout.
Krok 3
Vykynuté těsto rozválejte na placku asi centimetr silnou. Vykrajujte kruhové pláty podle velikosti formy (já mám 26 cm) a skládejte je na sebe. Každou placku pomažte náplní – střídejte je.
Druhou možností je rozválet těsto na placku a nakrájet na pruhy. Náplň položit ke kraji a těsto spojit tak, aby vznikl váleček. Pak je stáčet po obvodu formy směrem ke středu. Je to pracnější způsob, ale odměnou je hezká mozaika na řezu.
Krok 4
Jestliže vám zbyde náplň a nemáte pro ni využití, klidně ji rozprostřete nahoru, nevadí, že mezi ní nebude těsto.
Odpeckujte kompotované třešně a rozmístěte je po celém povrchu moučníku, stejně tak i namočené a pokrájené sušené meruňky.
Krok 5
Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C 15 minut, pak teplotu snižte a dopékejte při 160 °C asi 40 minut. Doba pečení je orientační, řiďte se zkušeností s vaším spotřebičem. Po upečení nechte skládanec ve formě lehce vychladnout, pak opatrně uvolněte a sejměte obruč. Nechte koláč dokonale zchladnout, zpevní se. Před podáváním ho můžete pocukrovat.
Sušené meruňky můžete nechat namáčet v rozmixovaném meruňkovém kompotu a pak směsí potřít koláč ve formě.