Jak upéct martinské rohlíky | tradiční recept
Jak upéct martinské rohlíky | tradiční recept. Pečení martinských rohlíků patřilo ve staročeské kuchyni k hezkým lidovým zvykům. Proč si občas nevzpomenout na tuto kuchařskou tradici a neupéct si je i dnes. Martinské rohlíky se nejčastěji plnily mákem, povidly, perníkem, nebo pracharandou (mleté sušené hrušky).
Co je potřeba
Jednoduché těsto:
- 500 g hladké mouky
- 30–70 g cukru
- 50 g tuku
- 1 žloutek
- asi 250 ml mléka
- 20 g droždí
- špetka soli
Jemné těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 100 g tuku
- 2 žloutky
- asi 250 ml mléka
- 30 g droždí
- špetka soli
Maková nádivka:
- 150 g máku
- 500 ml mléka
- 80 g cukru
- citronová kůra
Ořechová náplň:
- 50 g ořechových jader
- 30 g cukru
- 2 lžíce mléka
Drobenka na prázdné rohlíky:
- 70 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 50 g cukru
Mouku promíchejte s cukrem (část dejte stranou) a solí ve větší misce. Ve vlažném mléce, ve kterém jste rozmíchali trochu odloženého cukru, nechte vzejít droždí. Ve vlahém rozpuštěném tuku rozšlehejte žloutek. V mouce udělejte důlek, nalijte do něj tuk a vzešlé droždí. Vypracujte těsto a nechte ho v teple vykynout.
Maková nádivka
Mák jemně umelte, vsypte do mléka a uvařte. Ještě teplý oslaďte cukrem nebo medem, okořeňte citronovou kůrou a podle potřeby můžete (nemusíte) zahustit strouhaným perníkem nebo piškotovými drobečky.
Drobenka na prázdné rohlíky
Chcete-li upéct rohlíky prázdné, stočte je bez náplně, potřete vejcem a střed posypte drobenkou. Drobenku připravíte smícháním mouky, cukru a tuku. Rukama vše propracujte a vytvořte drobenku.
Diskuze k článku