Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct martinské rohlíky | tradiční recept

Jak upéct martinské rohlíky | tradiční recept

Jak upéct martinské rohlíky | tradiční recept. Pečení martinských rohlíků patřilo ve staročeské kuchyni k hezkým lidovým zvykům. Proč si občas nevzpomenout na tuto kuchařskou tradici a neupéct si je i dnes. Martinské rohlíky se nejčastěji plnily mákem, povidly, perníkem, nebo pracharandou (mleté sušené hrušky).

Co je potřeba

Jednoduché těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 30–70 g cukru
  • 50 g tuku
  • 1 žloutek
  • asi 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • špetka soli

Jemné těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g tuku
  • 2 žloutky
  • asi 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • špetka soli

Maková nádivka:

  • 150 g máku
  • 500 ml mléka
  • 80 g cukru
  • citronová kůra

Ořechová náplň:

  • 50 g ořechových jader
  • 30 g cukru
  • 2 lžíce mléka

Drobenka na prázdné rohlíky:

  • 70 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 50 g cukru
1

Mouku promíchejte s cukrem (část dejte stranou) a solí ve větší misce. Ve vlažném mléce, ve kterém jste rozmíchali trochu odloženého cukru, nechte vzejít droždí. Ve vlahém rozpuštěném tuku rozšlehejte žloutek. V mouce udělejte důlek, nalijte do něj tuk a vzešlé droždí. Vypracujte těsto a nechte ho v teple vykynout.

Jak upéct martinské rohlíky | tradiční recept
2

Z těsta vyválejte kruhovou placku a nakrájejte ji na trojúhelníky. K širšímu okraji dejte lžíci nádivky a zarolujte těsto směrem ke špičce. Hotové rohlíčky vyskládejte na plech dále od sebe a nechte ještě 30 minut kynout. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a upečte při 180 °C.

Jak upéct martinské rohlíky | tradiční recept
3

Maková nádivka

Mák jemně umelte, vsypte do mléka a uvařte. Ještě teplý oslaďte cukrem nebo medem, okořeňte citronovou kůrou a podle potřeby můžete (nemusíte) zahustit strouhaným perníkem nebo piškotovými drobečky.

4

Ořechová náplň

Ořechy jemně rozstrouhejte a promíchejte s cukrem. Spojte mlékem. Náplň můžete nastavit piškotovými drobečky. Místo cukru a mléka můžete ořechy promíchat se švestkovými povidly.

Jak upéct martinské rohlíky | tradiční recept
5

Drobenka na prázdné rohlíky

Chcete-li upéct rohlíky prázdné, stočte je bez náplně, potřete vejcem a střed posypte drobenkou. Drobenku připravíte smícháním mouky, cukru a tuku. Rukama vše propracujte a vytvořte drobenku.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit Boží milosti | recept
Jak připravit boží milosti | recept
Jak připravit boží milosti | recept. Boží milosti jsou staré obřadní pečivo, které se peklo o masopustu, svatbách, Velikonocích nebo Vánocích. Receptu…