Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit kari s hráškem s rýží a bylinkami | recept

Jak uvařit kari s hráškem s rýží a bylinkami | recept

Toto jednoduché jídlo patří s železnou pravidelností mezi mé celoroční večeře. Navíc je bezmasé, což jistě ocení nejen vegetariáni. Vedle rýže je pak potřeba hrášek, mimo sezónu použijte mražený, ale nyní v těchto měsících si dopřejte ten čerstvý, je nejlepší. Dále je podstatnou složkou pórek, který v pokrmu skvěle křupe a dodá mu na lehké štiplavosti. Hlavním nositelem chuti je v následujícím receptu koření kari, které je velice výrazné a krásně obarví ostatní suroviny. Před dokončením je pokrm zjemněn smetanou.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 1 pórek
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • 200 g rýže
  • 160 g hrášku (mraženého nebo čerstvého)
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1–2 čajové lžičky kari koření
  • hrst bylinek k podávání
1

Nejprve zbavíme pórek špatných listů a pořádně jej propláchneme. Špína má tendenci držet se uvnitř zelených lístků. Následně ho nasekáme na kolečka, pokud máme větší exemplář, nejprve ho podélně rozřízneme, teprve poté nakrájíme.

2

V hrnci přivedeme vodu k varu. Jakmile začne bublat, přidáme rýži. Vaříme ji asi 15–20 minut podle druhu rýže. Poté osolíme a opepříme. V pánvi nebo menším hrnci rozehřejeme olej, přisypeme pórek a necháme ho zpěnit. Jakmile začne zlátnout, přisypeme hrášek a necháme ho prohřát.

3

Jakmile bude rýže hotová, přidáme ji k pórkové směsi. Promícháme a přisypeme kari, případně osolíme a opepříme dle chuti. Nakonec přilijeme smetanu, stáhneme plamen a ještě chvíli necháme pokrm lehce probublávat.

4

Mezitím si opereme a nasekáme bylinky. Asi polovinu až dvě třetiny jich pak nasypeme do pokrmu a promícháme. Hráškové kari rozdělíme na talíře, ozdobíme zbylými bylinkami a podáváme.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.