Jak uvařit kari s hráškem s rýží a bylinkami | recept
Toto jednoduché jídlo patří s železnou pravidelností mezi mé celoroční večeře. Navíc je bezmasé, což jistě ocení nejen vegetariáni. Vedle rýže je pak potřeba hrášek, mimo sezónu použijte mražený, ale nyní v těchto měsících si dopřejte ten čerstvý, je nejlepší. Dále je podstatnou složkou pórek, který v pokrmu skvěle křupe a dodá mu na lehké štiplavosti. Hlavním nositelem chuti je v následujícím receptu koření kari, které je velice výrazné a krásně obarví ostatní suroviny. Před dokončením je pokrm zjemněn smetanou.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1 pórek
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- 200 g rýže
- 160 g hrášku (mraženého nebo čerstvého)
- 100 ml smetany na vaření
- 1–2 čajové lžičky kari koření
- hrst bylinek k podávání
Krok 1
Nejprve zbavíme pórek špatných listů a pořádně jej propláchneme. Špína má tendenci držet se uvnitř zelených lístků. Následně ho nasekáme na kolečka, pokud máme větší exemplář, nejprve ho podélně rozřízneme, teprve poté nakrájíme.
Krok 2
V hrnci přivedeme vodu k varu. Jakmile začne bublat, přidáme rýži. Vaříme ji asi 15–20 minut podle druhu rýže. Poté osolíme a opepříme. V pánvi nebo menším hrnci rozehřejeme olej, přisypeme pórek a necháme ho zpěnit. Jakmile začne zlátnout, přisypeme hrášek a necháme ho prohřát.
Krok 3
Jakmile bude rýže hotová, přidáme ji k pórkové směsi. Promícháme a přisypeme kari, případně osolíme a opepříme dle chuti. Nakonec přilijeme smetanu, stáhneme plamen a ještě chvíli necháme pokrm lehce probublávat.
Krok 4
Mezitím si opereme a nasekáme bylinky. Asi polovinu až dvě třetiny jich pak nasypeme do pokrmu a promícháme. Hráškové kari rozdělíme na talíře, ozdobíme zbylými bylinkami a podáváme.