Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit indickou cibulovou omáčku ke krůtímu masu | recept

Jak uvařit indickou cibulovou omáčku ke krůtímu masu | recept

Indická cibulová omáčka | recept. Tato omáčka má svůj původ v Indii. Indové jsou většinou vegetariáni a proto preferují bezmasá jídla. Tuto omáčku nám podávali s rýží. Zachutnala nám a doma ji vaříme většinou s krůtím nebo kuřecím masem. Má zvláštní chuť, nasládlou po rozinkách a kořeněnou po kari. Budete-li omáčku chtít vyzkoušet, v obchodech hledejte kari indického typu nebo koření masalá. Koření kari je směs různých druhů koření a existuje mnoho variant.

Co je potřeba

- 400 g cibule
- 250 ml vody nebo zeleninového vývaru
- hrst rozinek
- sůl
- kari
- koriandr
- 3 polévkové lžíce zakysané smetany
- krůtí plátek

1

Na omáčku budeme potřebovat cibuli, zeleninový vývar nebo vodu, rozinky, rostlinný tuk, kari, koriandr. Vývar může být i z kostky. Kari je více druhů, chuťově vynikající je zapékané kari. Cibulka je nejlepší šalotka, je ostrá. Šalotka se těžce shání, můžete ji nahradit obyčejnou kuchyňskou cibulí.

Jak uvařit indickou cibulovou omáčku ke krůtímu masu | recept
2

K této omáčce se hodí přírodně opečený plátek krůtího nebo kuřecího masa. Maso hranou ruky naklepeme, osolíme, opepříme, kdo snese posype zázvorem. Opečeme na pánvi nebo ugrilujeme.

Jak uvařit indickou cibulovou omáčku ke krůtímu masu | recept
3

Všechnu cibuli nakrájíme na kousky a necháme zesklovatět na neztuženém rostlinném tuku. Když je cibulka do sklovita osmažená, zalijeme ji odměřeným vývarem nebo vodou a pod poklicí do poloměkka uvaříme.

Jak uvařit indickou cibulovou omáčku ke krůtímu masu | recept
4

Zpola uvařenou cibulku rozmixujeme, osolíme a přidáme rozinky. Vaříme 10 minut. Po deseti minutách varu přidáme kávovou lžičku kari koření a trochu koriandru. Koriandr má zvláštní výraznou chuť, přidávejte ho raději postupně, ne každému je jeho chuť příjemná. V Indii je ale koriandr velmi oblíbené koření.

Jak uvařit indickou cibulovou omáčku ke krůtímu masu | recept
5

Po dalších deseti minutách varu nádobu s omáčkou odstavíme. Omáčka je pěkně hustá a rozinky nabobtnaly. Necháme několik minut zchladnout a vmícháme zakysanou smetanu. Kdybychom smetanu přidali do vroucí omáčky, mohla by se srazit. Na závěr omáčku dosolíme a můžeme podávat. Indové ji jedí bez masa, pouze s rýží.

Jak uvařit indickou cibulovou omáčku ke krůtímu masu | recept
6
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat domácí BBQ omáčku | recept
Jak udělat domácí BBQ omáčku | recept
Domácí BBQ omáčku | recept. Barbeque omáčka je nejrozšířenější omáčkou k rybám, grilovanému masu, používá se jako marináda nebo na potírání grilovanýc…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.