Jak uvařit indickou cibulovou omáčku ke krůtímu masu | recept
Indická cibulová omáčka | recept. Tato omáčka má svůj původ v Indii. Indové jsou většinou vegetariáni a proto preferují bezmasá jídla. Tuto omáčku nám podávali s rýží. Zachutnala nám a doma ji vaříme většinou s krůtím nebo kuřecím masem. Má zvláštní chuť, nasládlou po rozinkách a kořeněnou po kari. Budete-li omáčku chtít vyzkoušet, v obchodech hledejte kari indického typu nebo koření masalá. Koření kari je směs různých druhů koření a existuje mnoho variant.
Co je potřeba
- 400 g cibule
- 250 ml vody nebo zeleninového vývaru
- hrst rozinek
- sůl
- kari
- koriandr
- 3 polévkové lžíce zakysané smetany
- krůtí plátek
Krok 1
Na omáčku budeme potřebovat cibuli, zeleninový vývar nebo vodu, rozinky, rostlinný tuk, kari, koriandr. Vývar může být i z kostky. Kari je více druhů, chuťově vynikající je zapékané kari. Cibulka je nejlepší šalotka, je ostrá. Šalotka se těžce shání, můžete ji nahradit obyčejnou kuchyňskou cibulí.
Krok 2
K této omáčce se hodí přírodně opečený plátek krůtího nebo kuřecího masa. Maso hranou ruky naklepeme, osolíme, opepříme, kdo snese posype zázvorem. Opečeme na pánvi nebo ugrilujeme.
Krok 3
Všechnu cibuli nakrájíme na kousky a necháme zesklovatět na neztuženém rostlinném tuku. Když je cibulka do sklovita osmažená, zalijeme ji odměřeným vývarem nebo vodou a pod poklicí do poloměkka uvaříme.
Krok 4
Zpola uvařenou cibulku rozmixujeme, osolíme a přidáme rozinky. Vaříme 10 minut. Po deseti minutách varu přidáme kávovou lžičku kari koření a trochu koriandru. Koriandr má zvláštní výraznou chuť, přidávejte ho raději postupně, ne každému je jeho chuť příjemná. V Indii je ale koriandr velmi oblíbené koření.
Krok 5
Po dalších deseti minutách varu nádobu s omáčkou odstavíme. Omáčka je pěkně hustá a rozinky nabobtnaly. Necháme několik minut zchladnout a vmícháme zakysanou smetanu. Kdybychom smetanu přidali do vroucí omáčky, mohla by se srazit. Na závěr omáčku dosolíme a můžeme podávat. Indové ji jedí bez masa, pouze s rýží.