Jak uvařit bezlepkovou polévku s nudlemi a houbami | recept na domácí bezlepkové nudle
Bezlepková polévka s nudlemi a houbami | recept. Nudlová polévka se může zdát obyčejná, pokud ji však doplníte o čerstvě nasbírané houby, chuť polévky skvěle ozvláštníte. V našem článku se dozvíte, jak uvařit bezlepkovou polévku s nudlemi a houbami a navíc zde také naleznete recept na domácí bezlepkové nudle. Domácí bezlepkové nudle si podle našeho receptu můžete doma snadno vyrobit a navíc díky tomu i ušetřit.
Co je potřeba
Na domácí bezlepkové nudle je potřeba:
- 100 g bezlepkové mouky (např. 50 g rýžové mouky + 25 g kukuřičné mouky + 25 g pohankové mouky)
- 1 vejce
- asi 2 lžíce vody
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
Na polévku s houbami potřebujeme:
- asi 3 kuřecí hřbety (nebo křídla či krky)
- kořenovou zeleninu (např. 1 malý celer, 1 petržel a 2 mrkve)
- 2 cibule
- 1 litr vody
- sůl, pepř a další koření (např. nové koření, bobkový list apod.)
- čerstvé bylinky (např. libeček, petrželku, pažitku apod.)
- houby
Houby dodají klasické nudlové polévce nejen originální chuť, ale také spoustu zdraví prospěšných látek. Houby jsou zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu A a D, vápníku, hořčíku, draslíku, železa a také vlákniny a antioxidantů. Díky těmto látkám mohou houby pomoci se snižováním krevního tlaku a cholesterolu, podporují imunitu a snižují riziko rakoviny.
Pro přípravu nudlové polévky musíme nejprve dopředu vyrobit domácí bezlepkové nudle. Samozřejmě je možné použít různé bezlepkové mouky či směsi, často však bohužel obsahují i modifikované škroby, emulgátory a zahušťovadla, jejichž použití sice není nebezpečné, ale některé z nich mohou vyvolávat např. alergie. Proto je bezesporu lepší použít jednodruhovou přirozeně bezlepkovou mouku nebo jejich vlastní směs, obzvláště, pokud vaříte pro děti. Domácí bezlepkové nudle můžete bez problému připravit z jáhlové, rýžové, kukuřičné či pohankové mouky nebo jejich směsi.
Tipy
Pokud nemáme čerstvé houby, můžeme samozřejme použít i mražené či sušené.
Diskuze k článku