Sekaný vepřový řízek s celerem | recept. Mleté maso, ochucené celerem a upravené jako řízek je šťavnaté, křehké a chutná jak teplé, tak studené. Po odležení vymizí typická chuť celeru a zbyde jen příjemně kořeněná chuť. Sekaný řízek s bramborem nebo bramborovou kaší a doplněný salátem z čerstvé zeleniny je snadné, rychlé a chutné hlavní jídlo. Vyzkoušejte ho, pochutnáte si.
Co je potřeba
300 g mleté vepřové plece
150 g jemně strouhaného syrového celeru
1 vejce
mletý černý pepř
sůl
tuk na smažení
hladká mouka
1 vejce
strouhanka
1
Maso z vepřové plece si necháme namlít nebo ho umeleme doma. Celer očistíme a na struhadle s jemnými oky nastrouháme na nudličky. Přidáme celé vejce, sůl a pepř. Vše dohromady společně promícháme a necháme v chladničce alespoň hodinu odpočinout před další přípravou.
2
Z odleželé masové směsi tvoříme rukama menší koule. Ruce si průběžně zvlhčujeme vodou, aby se nám na ně nelepila masová hmota.
3
Masové koule obalujeme v klasickém trojobalu, tzn. v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Po obalení v mouce kouličku zploštíme do tvaru řízku a omočíme ve zbývajících ingrediencích. Kdo má rád, může do strouhanky přidat hrst sezamových semínek.
4
Celerové řízečky vkládáme do rozpáleného tuku na smažení a z obou stran opečeme dorůžova. Na smažení je nejvhodnější sádlo, přebytek tuku odsajeme z hotových řízečků papírovým ubrouskem. Podáváme s brambory, bramborovou kaší. Studené řízečky vkládáme do rozkrojené žemle a ochutíme zeleninou. Ať vám chutná!
Květákové karbanátky | recept. Květák patří mezi košťáloviny, stejně jako zelí, kapusta, kedluben a jiné druhy. Patří pro svoji jemnou chuť k nejoblíb…
Krokety z vařených vajec | recept. Následující recept se bude hodit zejména po Velikonocích, kdy se doma sejde větší množství vařených vajec. Jednoduš…
Kuličky z mletého masa v houbové omáčce | recept. Tento pokrm vznikl jako nouzové řešení situace, kdy rodina chtěla k obědu známé jídlo jednoho řetězc…
Holandský řízek | recept. Holandský řízek s hedvábnou kaší bylo moje zamilované jídlo ve školní jídelně. Dodnes tento řízek občas míváme k obědu, doko…
Jak připravit francouzské rillettes z vepřového masa | recept. Rillettes je výraz pro zalévané maso roztrhané na kousky. V každé oblasti Francie se př…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku