Jak připravit květákové karbanátky s houbami | recept
Květákové karbanátky | recept. Květák patří mezi košťáloviny, stejně jako zelí, kapusta, kedluben a jiné druhy. Patří pro svoji jemnou chuť k nejoblíbenějším zeleninám. Lze jej konzumovat syrový, smažený, vařený i zapečený. Květák obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vápník, draslík, fosfor a další našemu tělu prospěšné látky. Pozor by si měli dát lidé trpící dnou, květák obsahuje velké množství purinů a není pro ně vhodný. Květák před úpravou pečlivě omyjeme, v růžičkách se někdy skrývají mšice. Při vaření květák vždy zaléváme vařící osolenou vodou. Aby si květák udržel bílou barvu, přidáme trochu citronové šťávy nebo octa. Zkuste si uvařit květákové karbanátky s houbami.
Co je potřeba
- 500 g květáku
- 200 g brambor
- 150 g hub
- 100 g anglické slaniny
- 3 vejce
- trochu mléka
- 2 starší housky nebo strouhanka
- sůl
- pepř
- špetka muškátového květu (nemusí být)
- tuk na smažení
- hladká mouka, strouhanka, vejce na trojobal
Uvaříme si brambory a květák. Po uvaření je necháme vychladnout a připravíme si houby. Houby očistíme, pokrájíme na menší kousky a osmažíme na tuku. Houby uvolní vodu, tu vysmažíme a houby s tukem necháme vychladnout. Houby mohou být jakékoli, ale chuťově výrazné. Doporučuji lišky, předvařený kotrč, který má příjemnou kořeněnou chuť, pečárky nebo třeba voňavý klouzek strakoš.
Všechny potřebné suroviny (brambory, květák, vejce, strouhanku, mléko, houby, slaninu, sůl a koření) vložíme do misky a propracujeme. Květák a brambory ustrouhejte na struhadle nebo umelte. Je možné vynechat anglickou slaninu, ale s ní jsou karbanátky chutnější. Propracovanou hmotu nechte v lednici chvilku odpočinout.
Karbanátky se budou obalovat před smažením v klasickém trojobalu. Připravíme si tedy hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku do misek. Hmota na karbanátky je řidší a lepí se. Pracujeme s navlhčenýma rukama. Tvoříme koule, které obalíme v mouce a vejci. Pak kouli vložíme do misky se strouhankou, obalíme a lehce zploštíme.
Diskuze k článku