Jak připravit květákové karbanátky s houbami | recept
Květákové karbanátky | recept. Květák patří mezi košťáloviny, stejně jako zelí, kapusta, kedluben a jiné druhy. Patří pro svoji jemnou chuť k nejoblíbenějším zeleninám. Lze jej konzumovat syrový, smažený, vařený i zapečený. Květák obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vápník, draslík, fosfor a další našemu tělu prospěšné látky. Pozor by si měli dát lidé trpící dnou, květák obsahuje velké množství purinů a není pro ně vhodný. Květák před úpravou pečlivě omyjeme, v růžičkách se někdy skrývají mšice. Při vaření květák vždy zaléváme vařící osolenou vodou. Aby si květák udržel bílou barvu, přidáme trochu citronové šťávy nebo octa. Zkuste si uvařit květákové karbanátky s houbami.
Co je potřeba
- 500 g květáku
- 200 g brambor
- 150 g hub
- 100 g anglické slaniny
- 3 vejce
- trochu mléka
- 2 starší housky nebo strouhanka
- sůl
- pepř
- špetka muškátového květu (nemusí být)
- tuk na smažení
- hladká mouka, strouhanka, vejce na trojobal
Krok 1
Uvaříme si brambory a květák. Po uvaření je necháme vychladnout a připravíme si houby. Houby očistíme, pokrájíme na menší kousky a osmažíme na tuku. Houby uvolní vodu, tu vysmažíme a houby s tukem necháme vychladnout. Houby mohou být jakékoli, ale chuťově výrazné. Doporučuji lišky, předvařený kotrč, který má příjemnou kořeněnou chuť, pečárky nebo třeba voňavý klouzek strakoš.
Krok 2
Všechny potřebné suroviny (brambory, květák, vejce, strouhanku, mléko, houby, slaninu, sůl a koření) vložíme do misky a propracujeme. Květák a brambory ustrouhejte na struhadle nebo umelte. Je možné vynechat anglickou slaninu, ale s ní jsou karbanátky chutnější. Propracovanou hmotu nechte v lednici chvilku odpočinout.
Krok 3
Karbanátky se budou obalovat před smažením v klasickém trojobalu. Připravíme si tedy hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku do misek. Hmota na karbanátky je řidší a lepí se. Pracujeme s navlhčenýma rukama. Tvoříme koule, které obalíme v mouce a vejci. Pak kouli vložíme do misky se strouhankou, obalíme a lehce zploštíme.
Krok 4
Karbanátky smažíme na sádle z obou stran dorůžova. Zastánci zdravé výživy mohou zvolit olej. Karbanátky servírujeme s brambory nebo bramborovou kaší a naloženou zeleninou. Chutnají i studené, někomu dokonce více než teplé. Ve studených se výborně propojí chutě.