Co je potřeba

  • kuře nebo kuřecí stehna
  • ryzce nebo jiné lesní houby
  • brambory
  • smetana 200 ml
  • sůl
  • česnek
  • sladká paprika
  • mletý pepř
  • strouhaný sýr
  • několik lžic oleje
1

Tento pokrm patří k těm jednoduchým, připravovaným za použití minimálního počtu kuchyňského nádobí. Maso i brambory se pečou odděleně, ale společně v troubě. Pekáč s masem vkládáme výš a pod něj přijde pekáč s bramborami. Nebudou vysušené a hezky změknou.

2

Naporcujte kuře, popř. kupte kuřecí čtvrtky nebo stehna podle počtu připravovaných porcí. Kuřecí porce osolte, okořeňte mletým pepřem, sladkou paprikou a položte do pekáčku. Ryzce nebo jiné houby pokrájejte na kousky a přidejte je ke kuřeti. Česnek nakrájejte na plátky a přidejte k ostatním surovinám. Podlijte smetanou a dejte do trouby vyhřáté na 190 °C. Jídlo se nepodlévá, houby pustí vodu. Během pečení se přebytečná část vody vypaří a zbude jen malé množství smetanové šťávy, tak akorát k přelití jednotlivých porcí.

3

Malé brambory důkladně omyjte a zbavte všech nečistot pod tekoucí vodou. Překrájejte je na poloviny a promíchejte s několika lžícemi oleje. Rozložte je na plech a dejte je péci do trouby společně s kuřetem. Brambory nesolte, osolí se až po upečení, zůstanou tak křupavé.

4

Vše dohromady se bude péci asi hodinu. Na posledních 15 minut zvýšíme teplotu, aby se na kuřeti utvořila kůrčička. Po zezlátnutí kůže, každý kousek kuřete posypeme strouhaným sýrem a necháme ho rozpustit. Pak vyjmeme z trouby a podáváme. Zdobíme tymiánem.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno