Jak usmažit sekaný vepřový řízek s celerem | recept
Sekaný vepřový řízek s celerem | recept. Mleté maso, ochucené celerem a upravené jako řízek je šťavnaté, křehké a chutná jak teplé, tak studené. Po odležení vymizí typická chuť celeru a zbyde jen příjemně kořeněná chuť. Sekaný řízek s bramborem nebo bramborovou kaší a doplněný salátem z čerstvé zeleniny je snadné, rychlé a chutné hlavní jídlo. Vyzkoušejte ho, pochutnáte si.
Co je potřeba
- 300 g mleté vepřové plece
- 150 g jemně strouhaného syrového celeru
- 1 vejce
- mletý černý pepř
- sůl
- tuk na smažení
- hladká mouka
- 1 vejce
- strouhanka
Krok 1
Maso z vepřové plece si necháme namlít nebo ho umeleme doma. Celer očistíme a na struhadle s jemnými oky nastrouháme na nudličky. Přidáme celé vejce, sůl a pepř. Vše dohromady společně promícháme a necháme v chladničce alespoň hodinu odpočinout před další přípravou.
Krok 2
Z odleželé masové směsi tvoříme rukama menší koule. Ruce si průběžně zvlhčujeme vodou, aby se nám na ně nelepila masová hmota.
Krok 3
Masové koule obalujeme v klasickém trojobalu, tzn. v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Po obalení v mouce kouličku zploštíme do tvaru řízku a omočíme ve zbývajících ingrediencích. Kdo má rád, může do strouhanky přidat hrst sezamových semínek.
Krok 4
Celerové řízečky vkládáme do rozpáleného tuku na smažení a z obou stran opečeme dorůžova. Na smažení je nejvhodnější sádlo, přebytek tuku odsajeme z hotových řízečků papírovým ubrouskem. Podáváme s brambory, bramborovou kaší. Studené řízečky vkládáme do rozkrojené žemle a ochutíme zeleninou. Ať vám chutná!