Jak upéct zelený mechový dort
Hitem českých i zahraničních diskusí o pečení jsou (už nějaký ten pátek) tzv. mechové dorty. Na první pohled zaujmou svou více či méně zelenou barvou a údajně je milují děti. Neodolala jsem a také jsem si takový dort zkusila. K obarvení těsta si vystačíte s mladými kopřivami, bršlicí kozí nohou, meduňkou nebo koupeným baby špenátem.
Všechny tyto varianty jsem zkusila. Nejsytější odstín získáte ze špenátu, ostatní těsto zbarví jemněji. Meduňku musíte nejdříve ve vroucí vodě krátce „převalit“, jen tak si udrží zelenou barvu. Bez blanšírování zhnědne. Lístky kopřiv mají někdy načervenalou barvu, takové nepoužívejte, trhejte jen mladé, sytě zelené vrcholky. Nebojte se, že při konzumaci se na chuti negativně rostliny projeví, citronová kůra a vanilkový extrakt případnou nežádoucí chuť zakryje. Pokud se nepřiznáte, nikdo nepozná co je „tajná“ zelená přísada.
Co je potřeba
- 250 g baby špenátu (kopřiv, bršlice, meduňky)
- 310 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 180 ml oleje
- 1 kypřicí prášek na pečení
- kůra z 1 velkého citronu
- lžíce citronové šťávy
- několik kapek vanilkového extraktu
Vychladlý korpus prokrojte a srovnejte horní plochu do roviny, při pečení se lehce vyboulí. Odkrojenou část rozdrobte nebo nastrouhejte. Jednotlivé pláty potřete krémem a sestavte dort. Zbytkem krému potřete celý obvod dortu. Nejrychleji krém vyšleháte s mascarpone a kondenzovaného mléka, pikaa, karamelu, ale je zcela na vás, jaký zvolíte.
Varování
Čtvercový dort na fotografii je z baby špenátu, kulatý ze směsi bršlice a kopřiv.
Diskuze k článku