Jak upéct zelený mechový dort
Hitem českých i zahraničních diskusí o pečení jsou (už nějaký ten pátek) tzv. mechové dorty. Na první pohled zaujmou svou více či méně zelenou barvou a údajně je milují děti. Neodolala jsem a také jsem si takový dort zkusila. K obarvení těsta si vystačíte s mladými kopřivami, bršlicí kozí nohou, meduňkou nebo koupeným baby špenátem.
Všechny tyto varianty jsem zkusila. Nejsytější odstín získáte ze špenátu, ostatní těsto zbarví jemněji. Meduňku musíte nejdříve ve vroucí vodě krátce „převalit“, jen tak si udrží zelenou barvu. Bez blanšírování zhnědne. Lístky kopřiv mají někdy načervenalou barvu, takové nepoužívejte, trhejte jen mladé, sytě zelené vrcholky. Nebojte se, že při konzumaci se na chuti negativně rostliny projeví, citronová kůra a vanilkový extrakt případnou nežádoucí chuť zakryje. Pokud se nepřiznáte, nikdo nepozná co je „tajná“ zelená přísada.