Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zdravou květákovou pizzu | recept

Jak upéct zdravou květákovou pizzu | recept

Zdravá květáková pizza | recept. Už jste ochutnali květákovou pizzu? Je to velmi jednoduchá a zdravější alternativa klasické pizzy. V těstu nenajdete mouku, pizza je proto vhodná i při bezlepkové dietě. Navíc obsahuje spoustu zeleniny. V našem článku naleznete postup, jak připravit velmi chutnou květákovou pizzu, která je navíc dietnější než ta klasická.

Co je potřeba

Co je potřeba na 2 kulaté pizzy:

  • 1 malý květák nebo 1/2 velkého
  • 1 - 2 vejce
  • 100 g kvalitního tvrdého sýra
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

Na rajčatovou omáčku potřebujeme:

  • 1 konzervu loupaných rajčat (případně 4 čerstvá rajčata)
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvé či sušené bylinky
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • sůl, pepř

Na obložení potřebujeme:

  • Rajčatovou omáčku nebo třeba domácí kečup
  • Česnek
  • Oregano, tymián či jiné bylinky (čerstvé či sušené)
  • Šunka, strouhaný sýr, cibule, zelenina, případně jiné ingredience
1

Květák obsahuje celou řadu látek cenných pro náš organismus. Najdete v něm betakaroten, vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, z minerálů pak draslík, mangan, fosfor, hořčík, vápník a další. Květák posiluje obranyschopnost organismu, pomáhá při nemocech močového měchýře a tlustého střeva. Je vhodný také při problémech s ledvinami.

2

A jaký je postup?

Květák rozeberte na menší růžičky, pořádně jej propláchněte a uvařte v osolené vodě doměkka.

3

Poté růžičky květáku přeceďte a nechte je pořádně okapat. V misce je rozmixujte ponorným mixérem, přidejte strouhaný sýr, vejce, špetku soli a olej a vše znovu promixujte. Výsledkem by mělo být těsto husté zhruba jako bramborová kaše.

4

Polovinu těsta rovnoměrně rozetřete nejlépe do kulaté formy vyložené pečicím papírem a dejte péct asi na 20 - 30 minut do trouby vyhřáté na teplotu 180 °C.

5

Poté plech s korpusem vyndáme z trouby a necháme jej vychladnout.

6

Na korpus rozetřeme rajčatovou omáčku. Rajčatovou omáčku připravíme tak, že ohřejeme konzervu loupaných rajčat, přidáme 3 lisované stroužky česneku a omáčku dochutíme solí, třtinovým cukrem, pepřem a čerstvými či sušenými bylinkami dle chuti. Pokud chceme omáčku dělat z čerstvých rajčat, nakrájíme je na malé kousky, na olivovém oleji osmažíme cibuli a přidáme rajčata, která podusíme doměkka a dochutíme.

7

Pizzu poklademe šunkou, strouhaným sýrem, plátky cibule a zeleninou (např. syrovou brokolicí). Kdo má rád pikantní jídla, může na pizzu přidat chilli papričky.

8

Pizzu vložíme znovu do trouby a necháme ji dopéct asi 15 minut. Dozdobíme lístky čerstvé bazalky či oregana, rozkrájíme a podáváme.

Tipy

Na pizzu se skvěle hodí také černé olivy, špenátové listy či cherry rajčátka.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.