Jak upéct šťavnatou květákovo-sýrovou pizzu | recept bez lepku
Tato mimořádně šťavnatá pizza připravená z jemného, přitom však chuťově bohatého květákovo-sýrového těsta jasně dokáže, že i bez zrnka mouky lze upéct pizzu, která drží pohromadě, krásně vypadá a především i dobře chutná. Recept neobsahuje lepek, je proto vhodný i pro celiaky.
Co je potřeba
Na šťavnaté, bez mouky připravené květákovo-sýrové těsto:
- 300 g najemno nastrouhaného syrového květáku
- 200 g najemno nastrouhaného sýru v kombinaci 100 g balkánského sýru a 100 g tučné goudy
- 2 vajíčka
- sůl a pepře dle vlastní chuti
Na rajčatovou omáčku:
- 100 g rajčatového pyré
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička sušeného provensálského koření
Na ozdobení:
- 50–100 g šunky
- 100 g najemno nastrouhaného sýru (nejlépe stejného druhu jako v květákovo-sýrovém základu)
- ¼ menšího pórku
dle chuti je možné přidat i olivy, žampiony či delikátní ančovičky
Na květákovo-sýrový základ této šťavnaté pizzy bez lepku, upečené bez mouky nejprve krátce povařte najemno nastrouhaný či v drtiči nadrobno nadrcený květák. Povařený jej přeceďte přes sítko, ve kterém pak květák nechejte chladnout a okapávat. Jakmile zchladne, vymačkejte z něj dlaní přebytečnou vodu, která by květákovo-sýrové těsto až příliš naředila.
K upraveného květáku pak v míse přidejte vajíčka s najemno nastrouhaným sýrem, dle chuti osolte i opepřete a bez mouky vymíchejte šťavnaté těsto. To pak buď lžící či stěrkou vytvarujte na plechu vyloženém pečicím papírem do typické kulaté pizzové placky, nebo jím pro usnadnění v tenké vrstvě vyložte kulatou formu.
Takto vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), kde nechejte květákovo-sýrové těsto 10–15 minut předpékat tak, aby lehce zezlátlo a vytvořila se na něm tenká krusta.
Rajčatovou omáčku pak zasypte najemno nastrouhaným sýrem, obložte šunkou a posypte na kolečka nakrájeným pórkem. Takto obohacenou květákovo-sýrovou pizzu se šťavnatým základem přesuňte zpět do trouby, kde ji při stejné teplotě dopékejte dalších 20–25 minut až se sýr lákavě rozteče a šunka s pórkem zezlátne.
Bez mouky a upečenou a šťavnatou květákovo-sýrovou pizzu nechejte na plechu zchladnout, čímž zpevní a lze ji pak pohodlně nakrájet.
Na pizze si mohou pochutnat i celiaci, recept je bez lepku. Na další bezlepkovou variantu se můžete podívat zde: https://www.jaktak.cz/jak-na-zeleninovou-pizzu-bez-testa-zdravy-recept.html
Tipy
- Rovněž tak bez mouky připravené, avšak o něco více nápadité jsou mini variace této šťavnaté květákovo-sýrové pizzy, které oslní zejména v rámci pohoštění. Vypouklou stranou lžíce vytvarujete z květákovo-sýrového těsta na plechu vyloženém pečicím papírem malé placky s průměrem 8–10 cm, potřete je rajčatovou omáčkou a dle libosti a vlastní chuti je nazdobte, nejlépe každou něčím jiným, ať je výběr rozmanitý.
Diskuze k článku