Jak uvařit polévku z pečeného květáku | recept
Polévka z pečeného květáku | recept. Květák je u nás oblíben především v jeho smažené podobě, což se jen stěží dá považovat za zdravou úpravu zeleniny. Zkuste si připravit květák zdravěji jako polévku. Receptů na květákovou polévku je samozřejmě celá řada, následující se liší především tím, že květák se předem upeče. Polévka tak získá trochu jemnější chuť i v případě, že ji rozmixujete na hladký krém. Základem polévky je samozřejmě květák, chuť dotváří obligátní cibule a česnek. Zajímavým doplňkem je hermelín, který podáváme s horkou polévkou.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1 menší květák
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- cca 2 lžíce slunečnicového oleje
- špetku soli, pepře, majoránky
- trochu petržele, libečku či jiné oblíbené bylinky
- kousek hermelínu
Jako první si opereme a očistíme květák, rozdělíme ho na menší hlavičky a klademe ho do zapékací misky. Zakápneme ho slunečnicovým olejem a trochu posolíme. Přidáme česnek rozdělený na stroužky, ale neloupeme ho. Nádobu vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Květák pečeme asi 30 minut, aby změkl, ale zůstal pevný, není třeba, aby se úplně drolil.
Diskuze k článku