jaktak.cz

Jak upéct šťavnatou květákovo-sýrovou pizzu | recept bez lepku

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Tato mimořádně šťavnatá pizza připravená z jemného, přitom však chuťově bohatého květákovo-sýrového těsta jasně dokáže, že i bez zrnka mouky lze upéct pizzu, která drží pohromadě, krásně vypadá a především i dobře chutná. Recept neobsahuje lepek, je proto vhodný i pro celiaky.

Co je potřeba

Na šťavnaté, bez mouky připravené květákovo-sýrové těsto:

  • 300 g najemno nastrouhaného syrového květáku
  • 200 g najemno nastrouhaného sýru v kombinaci 100 g balkánského sýru a 100 g tučné goudy
  • 2 vajíčka
  • sůl a pepře dle vlastní chuti

Na rajčatovou omáčku:

  • 100 g rajčatového pyré
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sušeného provensálského koření

Na ozdobení:

  • 50–100 g šunky
  • 100 g najemno nastrouhaného sýru (nejlépe stejného druhu jako v květákovo-sýrovém základu)
  • ¼ menšího pórku

dle chuti je možné přidat i olivy, žampiony či delikátní ančovičky

Krok 1

Na květákovo-sýrový základ této šťavnaté pizzy bez lepku, upečené bez mouky nejprve krátce povařte najemno nastrouhaný či v drtiči nadrobno nadrcený květák. Povařený jej přeceďte přes sítko, ve kterém pak květák nechejte chladnout a okapávat. Jakmile zchladne, vymačkejte z něj dlaní přebytečnou vodu, která by květákovo-sýrové těsto až příliš naředila.

Krok 2

K upraveného květáku pak v míse přidejte vajíčka s najemno nastrouhaným sýrem, dle chuti osolte i opepřete a bez mouky vymíchejte šťavnaté těsto. To pak buď lžící či stěrkou vytvarujte na plechu vyloženém pečicím papírem do typické kulaté pizzové placky, nebo jím pro usnadnění v tenké vrstvě vyložte kulatou formu.

Takto vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), kde nechejte květákovo-sýrové těsto 10–15 minut předpékat tak, aby lehce zezlátlo a vytvořila se na něm tenká krusta.

Krok 3

Mezitím v misce promíchejte rajčatové pyré s prolisovaným česnekem i provensálským kořením a připravte si tím ochucenou rajčatovou omáčku potřebnou k potření předpečeného květákovo-sýrového těsta.

Krok 4

Po uplynutí doby potřebné k předpečení, plech vyjměte z trouby a na šťavnatý květákovo-sýrový korpus naneste připravenou rajčatovou omáčku.

Krok 5

Rajčatovou omáčku pak zasypte najemno nastrouhaným sýrem, obložte šunkou a posypte na kolečka nakrájeným pórkem. Takto obohacenou květákovo-sýrovou pizzu se šťavnatým základem přesuňte zpět do trouby, kde ji při stejné teplotě dopékejte dalších 20–25 minut až se sýr lákavě rozteče a šunka s pórkem zezlátne.

Bez mouky a upečenou a šťavnatou květákovo-sýrovou pizzu nechejte na plechu zchladnout, čímž zpevní a lze ji pak pohodlně nakrájet.  

Na pizze si mohou pochutnat i celiaci, recept je bez lepku. Na další bezlepkovou variantu se můžete podívat zde: https://www.jaktak.cz/jak-na-zeleninovou-pizzu-bez-testa-zdravy-recept.html

  • Rovněž tak bez mouky připravené, avšak o něco více nápadité jsou mini variace této šťavnaté květákovo-sýrové pizzy, které oslní zejména v rámci pohoštění. Vypouklou stranou lžíce vytvarujete z květákovo-sýrového těsta na plechu vyloženém pečicím papírem malé placky s průměrem 8–10 cm, potřete je rajčatovou omáčkou a dle libosti a vlastní chuti je nazdobte, nejlépe každou něčím jiným, ať je výběr rozmanitý.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-stavnatou-kvetakovo-syrovou-pizzu-recept-bez-lepku.html