Jak upéct zdravou květákovou pizzu | recept
Zdravá květáková pizza | recept. Už jste ochutnali květákovou pizzu? Je to velmi jednoduchá a zdravější alternativa klasické pizzy. V těstu nenajdete mouku, pizza je proto vhodná i při bezlepkové dietě. Navíc obsahuje spoustu zeleniny. V našem článku naleznete postup, jak připravit velmi chutnou květákovou pizzu, která je navíc dietnější než ta klasická.
Co je potřeba
Co je potřeba na 2 kulaté pizzy:
- 1 malý květák nebo 1/2 velkého
- 1 - 2 vejce
- 100 g kvalitního tvrdého sýra
- 2 lžíce oleje
- sůl
Na rajčatovou omáčku potřebujeme:
- 1 konzervu loupaných rajčat (případně 4 čerstvá rajčata)
- 3 stroužky česneku
- čerstvé či sušené bylinky
- 1 lžíci třtinového cukru
- sůl, pepř
Na obložení potřebujeme:
- Rajčatovou omáčku nebo třeba domácí kečup
- Česnek
- Oregano, tymián či jiné bylinky (čerstvé či sušené)
- Šunka, strouhaný sýr, cibule, zelenina, případně jiné ingredience
Krok 1
Květák obsahuje celou řadu látek cenných pro náš organismus. Najdete v něm betakaroten, vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, z minerálů pak draslík, mangan, fosfor, hořčík, vápník a další. Květák posiluje obranyschopnost organismu, pomáhá při nemocech močového měchýře a tlustého střeva. Je vhodný také při problémech s ledvinami.
Krok 2
A jaký je postup?
Květák rozeberte na menší růžičky, pořádně jej propláchněte a uvařte v osolené vodě doměkka.
Krok 3
Poté růžičky květáku přeceďte a nechte je pořádně okapat. V misce je rozmixujte ponorným mixérem, přidejte strouhaný sýr, vejce, špetku soli a olej a vše znovu promixujte. Výsledkem by mělo být těsto husté zhruba jako bramborová kaše.
Krok 4
Polovinu těsta rovnoměrně rozetřete nejlépe do kulaté formy vyložené pečicím papírem a dejte péct asi na 20 - 30 minut do trouby vyhřáté na teplotu 180 °C.
Krok 5
Poté plech s korpusem vyndáme z trouby a necháme jej vychladnout.
Krok 6
Na korpus rozetřeme rajčatovou omáčku. Rajčatovou omáčku připravíme tak, že ohřejeme konzervu loupaných rajčat, přidáme 3 lisované stroužky česneku a omáčku dochutíme solí, třtinovým cukrem, pepřem a čerstvými či sušenými bylinkami dle chuti. Pokud chceme omáčku dělat z čerstvých rajčat, nakrájíme je na malé kousky, na olivovém oleji osmažíme cibuli a přidáme rajčata, která podusíme doměkka a dochutíme.
Krok 7
Pizzu poklademe šunkou, strouhaným sýrem, plátky cibule a zeleninou (např. syrovou brokolicí). Kdo má rád pikantní jídla, může na pizzu přidat chilli papričky.
Krok 8
Pizzu vložíme znovu do trouby a necháme ji dopéct asi 15 minut. Dozdobíme lístky čerstvé bazalky či oregana, rozkrájíme a podáváme.
Na pizzu se skvěle hodí také černé olivy, špenátové listy či cherry rajčátka.